Marianne Vos se je za nekaj sekund spozabila in ostala brez zmage

Razplet dirke Vargarda WestSweden je dvignil ogromno prahu. Ciljno črto je prva prečkala Marianne Vos, a bila nato diskvalificirana, saj se je 13 kilometrov pred ciljem za nekaj sekund spozabila in se s podlahtmi naslonila na krmilo. To je UCI prepovedal pred začetkom lanske sezone.

Marianne Vos (Jumbo-Visma)je bila na pragu četrte zmage na švedski dirki Vargarda in več kot pol ure po prihodu v cilj je še vse kazalo na zasluženo slavje Nizozemke. Nato pa ji je dan pokvarila odločitev komisarjev, ki so jo diskvalificirali in zmago pripisali Audrey Cordon-Ragot (Trek-Segafredo).

Razlog za diskvalifikacijo je bila uporaba prepovedanega položaja vožnje. Vos je 13 kilometrov pred ciljem, ko se je četverica kolesark odcepila iz glavnine, za nekaj sekund naslonila s podlahtmi na krmilo in zavzela t.i. položaj ‘puppy paws’. Komisarji niso spregledali napake in Nizozemko po prihodu v cilj diskvalificirali.

Postopek diskvalifikacije je bil sicer dolgotrajen. Odločitev je bila sprejeta več kot 40 minut po napaki Vos in skoraj 30 minut po prehodu ciljne črte. Nizozemka je po sprejetju odločitve odšla do komisarjev po razlago, nato pa posledice napake sprejela z dvignjeno glavo.

“Ko sem bila v položaju ‘puppy paws’ sem se spomnila, da ni več dovoljen. Nemudoma sem spremenila položaj v dovoljenega. Očitno je bilo to dovolj, da me UCI diskvalificira,” je v cilju povedala Vos.

“Treba je sprejeti odločitev. Žal mi je, a takšno je pravilo, ki ga strogo upoštevajo. Navadno ne voziš v takšnem položaju. Žal mi je, saj nisem z njim nič pridobila, a pravila so pravila.”

Po diskvalifikaciji Vos se je oglasila tudi novopečena zmagovalka Cordon-Ragot, ki na odru za zmagovalce posebnega navdušenja ni kazala. To je tudi priznala v intervjuju.

“Če sem iskrena, imam mešane občutke. Navdušena sem nad svojo predstavo in ponosna na nastop sotekmovalk. Pokazale smo svojo moč z izjemnim ekipnim delom in moja vloga je bila, da ga dokončam. Zame je bila to danes najpomembnejša točka in nekaj, kar si bom zapomnila s te dirke.”

“Po drugi strani pa imam mešane občutke. Po prihodu v cilj sem bila ponosna na drugo mesto, še vedno sem. Ne obžalujem, da me je premagala najmočnejša kolesarka v karavani. Zagotovo me ni sram, da sem bila druga.”

“Nato sem slišala, da sem zmagovalka in da bo moje ime zapisano v zgodovino. Čestitke Marianne, saj je bila prva, ki je sprejela, da je pravilo pač takšno in je sprejela kazen“, je še dodala končna zmagovalka.

Prejšnji članekRohan Dennis zaradi zdravstvenih težav prepeljan v bolnišnico
Naslednji članekTiesj Benoot po hudem padcu že končal sezono