Marianne Vos najhitrejša v zaključnem šprintu Amstel Gold Racea

Jumbo-Visma se še pred začetkom moške dirke veseli prve zmage na nizozemski klasiki Amstel Gold Race. Med dekleti je slavila izkušena Marianne Vos in se podpisala pod drugo zmago v letošnji sezoni.

Napeta dirka se je končala s prav tako napeto končnico. V šprintu zredčene glavnine je največ moči prikazala Marianne Vos (Jumbo-Visma), ki je v zadnjih kilometrih vozila zelo pametno in uspela hraniti energijo.

Prava drama se je začela 25 kilometrov do cilja, ko se je odkritje letošnje sezone Grace Brown (BikeExchange) v družbi Pauliene Rooijakkers (Liv Racing) odcepila od vodilne skupine in si privozila 30 sekund prednosti.

Šest kilometrov kasneje so se na najstrmejšem delu proge – vzponu Cauberg – Annemiek van Vleuten (Movistar), Elisa Longo Borghini in Demi Vollering (SD Worx) pognale v lov za ubežno dvojico, a povsem priključiti se niso uspele. Kljub temu so prednost močno zmanjšale in zaostajale le še 10 sekund.

Petnajst kilometrov pred ciljem je Brownova v ospredju ostala sama. Prednost 20 sekund se je še povečala, ko so dekleta v glavnini ujele odpadlo ubežnico in 28-letna Avstralka, ki slovi po svojih kronometrskih sposobnostih, je po tihem že upala na zmago.

A nato so dekleta še zadnjič vstopila na Cauberg in tempo se je močno dvignil. Prednost Brownove je padla na vsega sedem sekund in tekmice so »zavohale kri«.

Prva je napadla Van Vleutenova in Avstralko pripeljala nazaj v skupino. Nato sta napadli še Kasia Niewiadoma (Canyon-SRAM) in Longo Borghinijeva, a si večje prednosti nista ustvarili.

Preko zadnjega vzpona je skupina prišla skupaj in jasno je bilo, da se bo o zmagi odločalo v šprintu. Tam je svoje izkušnje najbolje unovčila Marianne Vos, ki je na desni strani cestišča našla dovolj prostora, da se je oddaljila od tekmic in prva prešla ciljno črto. Drugo mesto je pripadlo Volleringovi, tretja pa je bila Van Vleutenova.

»Celoten zadnji krog sem bila brez sape in bilo je kar nekaj napadov. Grace Brown je imela dobro priložnost in nato še dve ubežnici na Caubergu, a prišlo je do šprinta in seveda imaš več energije za zadnjih nekaj sto metrov,« je povedala Vosova, ki je poudarila, da je pričakovala težko dirko, a se je ta izkazala še za veliko težjo od pričakovanj.

Prejšnji članekPrimož Roglič: »Woutu van Aertu želim pomagati do zmage na Amstel Gold Racu«
Naslednji članekIgra milimetrov Woutu van Aertu, Matej Mohorič deveti