Marc Soler s samostojno zmago do skupnega vodstva

Marc Soler (Movistar) je zmagovalec tretje etape Dirke po Romandiji. Španec je zaradi padca vodilnega Rohana Dennisa prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Danes je bila pred kolesarji 169-kilometerska, dokaj ravninska etapa. Pričakovati je bilo močan beg, pa tudi dež bi znal dirko narediti težjo.

Imeli smo močan beg. V zadnjih 20 kilometrov je spredaj v begu prišla četverica. Pred tem je bilo spredaj še nekaj kolesarjev, ki pa so prej popustili. Stefan Kung (Groupama FDJ), Johan Jacobs (Movistar), Kobe Goossens (Lotto-Soudal) in Stefan Bissegger (EF Education) so imeli 20 kilometrov do cilja minuto in petnajst sekund prednosti. Zadaj so ekipe šprinterjev, še posebej Bahrain Victorious, Bora-hansgrohe in Israel Start-Up Nation narekovale močan tempo, saj je bila današnja etapa zadnja priložnost za špinterje na dirki. Pomagali so jim tudi člani ekipe Ineos Grenadiers, saj je Stefan Kung v skupnem seštevku ogrožal vodečega Rohana Dennisa.

V zadnjih dvajsetih kilometrih pa sta kolesarje čakala še dva lažja vzpona. Prvi vzpon na Chables je bil dolg okrog dva kilometra, medtem ko je bil drugi, vzpon na Les Granges nekoliko daljši in strmejši.

Na začetku prvega vzpona je imel beg samo še malo več kot pol minute prednosti. Popustil je Bissegger, napadel pa je Kung. Naslednji je stik z begom izgubil Johan Jacobs. Švicarski državni prvak Stefan Kung je v močnem nalivu močno navijal tempo na vzponu, a tudi v glavnini je bil tempo peklenski.

Kobe Goossens je spredaj ostal najdlje izmed ubežnikov. (vir: twitter)

Na vrhu sta Goossens in Kung imela več kot dvajset sekund prednosti, a potem pa šok. Stefan Kung je na izjemno gladkem spustu grdo padel in tako izgubil možnosti za zmago. Sedaj je bil spredaj sam Belgijec Kobe Goossens, ki je prvi začel zadnji vzpon na etapi. V glavnini se je zgodilo nekaj napadov kolesarjev, ki ciljajo na visoko uvrstitev v skupnem seštevku dirke. Prvi je napadel Michael Woods (Israel Startup) skupaj s Ionom Izagirrejem (Astana-Premier Tech). Ko je glavnina napade pokrila je skočil član Jumbo-Visme, Američan Sepp Kuss. Tudi on je bil ujet. Večrat je poskušal Woods, ki na dirko prihaja po odlični predstavi na dirki Liege-Bastogne-Liege. Zaradi številnih napadov je glavnina posledično ujela Goossensa. Marc Soler (Movistar) je poskušal naslednji.

Zaradi dežja smo imeli zelo malo kamer. Zato je za gledalce sledil nov šok, na tleh je bil očitno tudi nosilec rumene majice Rohan Dennis (Ineos). Soler, ki bo kapetan Movistarja na Dirki po Italiji si je nabral kar lepo prednost. Lovil ga je rojak Ion Izagirre. Na vrhu je imel Španec enajst sekund prednosti pred glavnino, Izagirre je bil še nekje vmes, medtem ko je Rohan Dennis zaradi padca zaostal.

Ubežna skupina, ki je skupaj vstopila v zadnjih 20 kilometrov. (vir: twitter)

Na spustu je Soler priboril kar nekaj sekund, v zadnjem kilometru je imel že skoraj pol minute prednosti. Etapo je Soler začel 27 sekund za vodečim, kar je pomenilo, da Španec ni bil daleč od skupnega vodstva na dirki.

Marc Soler si je po napadu na zadnjem vzponu nabral dovolj prednosti, da je osvojil svojo prvo zmago v letošnji sezoni. 22 sekund zadaj je v cilj prišla izjemno okrnjena glavnina, v kateri si je drugo mesto priboril Magnus Cort (EF Education), tretji na etapi je bil Peter Sagan (Bora-hansgrohe). Včerajšnji zmagovalec Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious) je bil četrti. Rohan Dennis je zaostal minuto in enaindvajset, prav toliko časa je izgubil tudi kapetan Jumba-Visme Steven Kruijswijk. V ozadju je etapo končal tudi Miguel Angel Lopez (Movistar). Edini Slovenec na dirki Jan Tratnik (Bahrain Victorious) je bil daleč za zmagovalcem.

Marc Soler je utišal številne kritike, ki so mu očitali da ni upravičil svojega potenciala. (vir: twitter)

Soler si je priboril tudi rumeno majico vodečega v skupnem seštevku Dirke po Romandiji. V tem seštevku mu je sedaj najbližje Geraint Thomas (Ineos), ki skupaj z Richiejem Portom (Ineos) in Sonnyjem Colbrellijem zaostaja 14 sekund.

Jutri kolesarje čaka kraljevska etapa z izjemno zahtevnim zaključnim vzponom, ki bo povzročil hudo bitko v skupnem seštevku. Bitka vredna ogleda.

Prejšnji članekGeorge Bennett pred Girom: “Želim videti, kako visoko lahko končam”
Naslednji članekMichael Woods osvojil kraljevsko etapo, Thomas padel tik pred ciljem