Madrid Challenge še drugo leto zapored pripadel Lisi Brennauer

Tik pred začetkom zadnje etape moške Dirke po Španiji, so svojo zadnjo dirko sezone končala tudi dekleta. Tridnevni Madrid Challenge je še drugo leto zapored osvojila Nemka Lisa Brennauer. Najboljša Slovenka je bila Eugenia Bujak, ki je zaključila kot dvanajsta.

Prvič je etapa potekala izven Madrida

Ženska dirka, ki jo v zadnjih letih v sklopu Vuelte organizira ASO, je bila letos prvič dolga tri dni. Prva šprinterska etapa je ponudila z zanimivimi boji, v katere pa se še niso vmešavale favoritinje za končno zmago. Vedelo so, da se bo o zmagovalki odločalo v drugi in tretji etapi, zato so prvi dan prepustile soj žarometom nenevarnim tekmicam.

Priložnost je izkoristila Lorena Wiebes, članica Sunweba, ki je v zaključnem šprintu najbolje razporedila svoje moči in si uspela privoziti nekaj metrov prednosti. Eugenia Bujak, ki je skupaj z Uršo Pintar branila slovenske barve, je etapo končala na 16. mestu.

Kronometer razkril razmerja moči

Drugi dan je bil na vrsti posamičen kronometer. V preteklosti se je večkrat izkazalo, da je prav vožnja na čas odločilna v boju za končno zmago. Zadnji dan sicer ponuja možnosti za napad na zmago, a razmerja s kronometra navadno ostanejo nespremenjena.

Bitko s časom je dobila Lisa Brennauer, ki je z devetkilometrsko progo opravila sekundo hitreje od Elise Longo Borghini. Nemka je z zmago skočila na vrh razpredelnice v skupnem seštevku in tekmicam vrgla rokavico. Podobno kot Primož Roglič na Vuelti, je tudi Brennauerjeva branila lansko zmago.

Kriterij po ulicah Madrida pripadel Balsamovi

Danes je bilo na vrsti še zadnje dejanje dirke. Tradicionalni kriterij po ulicah Madrida je vsak drugi krog prinašal bonifikacijse sekunde s katerimi so tekmice skušale stopiti prednost Brennauerjeve.

Jasno je bila najbolj aktivna drugouvrščena Longo Borghinijeva, ki je šest krogov do cilja poskusila s samostojnim napadom. Italijanka je uspela pobrati nekaj bonifikacij, a v ozadju je Brennauerjeva nadzorovala razdaljo. Nemka je prednost zadržala na varni razdalji, tako da je na cilju ni mogla prehiteti nobena tekmica.

Za etapno zmago so se na koncu udarile šprinterke. Najbolje je s ciljno ravnino opravila 22-letna Elisa Balsamo, ki je za nekaj metrov prehitela zmagovalko prvega dne Wiebesovo.

Lisa Brennauer je danes brez težav obranila vodstvo v skupnem seštevku, celo povečala ga je za dve sekundi. Na drugem mestu je končala Elisa Longo Borghini, tretja pa je bila Lorena Wiebes. Eugenia Bujak je dirko zaključila na 12. mestu, Urša Pintar pa je bila na koncu 38.

Prejšnji članekCarapaz ne želi komentirati početja Movistarja
Naslednji članekV Madridu v čast Rogliča zadonela Zdravljica