Lutsenko z etapno zmago tik pod vrh, tam ostaja Postlberger

Alexey Lutsenko je presenetljivi zmagovalec edinega kronometra na Kriteriju Dauphine. Z izjemno vožnjo se je v skupnem seštevku zavihtel na drugo mesto, sekundo prednosti pa še naprej ohranja Lukas Pöstlberger.

Le redki so danes stavili na zmago Alexeya Lutsenka (Astana-Premier Tech), saj 28-letnik ne slovi po svojih kronometrskih sposobnostih. Do sedaj je slavil le na treh vožnjah na čas, kar dve izmed njih pa sta bili doseženi na domačem državnem prvenstvu.

Kazahstanec je danes odvozil zelo dobro in na težki trasi, sicer kratkega kronometra, prišel do zaslužene zmage. Za osem sekund je ugnal Iona Izagirreja (Astana-Premier Tech), ki je kazahstanskemu moštvu priskrbel dvojno zmago.

Med kandidati za končno zmago je s traso najbolje opravil Wilco Kelderman (Bora-hansgrohe), ki je zaostal 12 sekund in napovedal kandidaturo za skupno zmago. A pot do tja je še dolga, saj imajo svojo računico tudi drugi kolesarji, ki so danes nastopili dobro.

Dvojec Ineos Grenadiersov je odpeljal nekoliko pod pričakovanji, predvsem Geraint Thomas, ki je na 10. mestu zaostal 23 sekund. Zaostanek je sicer še vedno povsem obvladljiv in Britanca lahko pričakujemo blizu vrha tudi na naslednjih etapah. Nekaj bolje je danes sicer nastopil Richie Porte, ki je zaostal 15 sekund.

Skladno s pričakovanji sta si nekaj večji zaostanek danes pridelala Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) in Miguel Angel Lopez (Movistar). Nizozemec je današnjo nalogo sicer opravil nekoliko pod pričakovanji in zaostal 39 sekund, tri sekunde počasneje pa je vozil Lopez, ki bo z zaostankom najverjetneje celo zadovoljen.

Pred etapo vodilni Lukas Pöstlberger (Bora-hansgrohe) je vozil zelo dobro in zasedel deveto mesto. Triindvajset sekund zaostanka mu je omogočilo, da še vsaj en dan preživi v rumeni majici vodilnega, a je njegova prednost pred Lutsenkom minimalna.

Jutri kolesarje čaka še zadnja nekoliko lažja etapa, preden se dokončno zaletijo v Alpe, kjer se bo odločalo o zmagovalcu. A jutrišnji dan ni povsem nedolžen, 20 kilometrov pred ciljem kolesarje čaka 1,4-kilometrski vzpon s povprečnim naklonom 11 %, kjer lahko pričakujemo napade.

Prejšnji članekJumbo-Visma krepi ekipo okoli Wouta van Aerta
Naslednji članekTom Pidcock na treningu prelomil kolo in zlomil ključnico