Luka Mezgec in Matevž Govekar na pomoč svojima šprinterskima kapetanoma

Čeprav se kolesarska javnost v večini ozira v Katalonijo, kjer se Primož Roglič in Remco Evenepoel borita za prestižno zmago, bomo danes lahko dirkanje spremljali tudi v Belgiji. Na klasiki Brugge-De Panne bosta nastopila tudi Luka Mezgec in Matevž Govekar.

Čeprav klasika Brugge-De Panne sodi v najvišji razred dirk, je zaradi številnih drugih odmevnejših dirk v tem času pogosto spregledana. Ne pomaga niti dejstvo, da gre za šprintersko klasiko, ki ne postreže z vzponi ali tlakovci, posledično pa se o zmagovalcu odloča na ciljni ravnini s skupinskim šprintom.

Tudi tokrat pričakujemo podobno zgodbo. Na 207 kilometrov dolgi trasi kolesarje čaka le 246 višinskih metrov, zato je štartna lista polna šprinterjev, tudi nekaterih, ki so tu že zmagovali. Kar štiri izmed zadnjih petih izvedb je osvojil šprinter.

Kolesarje čaka le 246 višinskih metrov. (vir: Pro Cycling Stats)

Slovenca glavna pomočnika kapetana

Ravninska klasika je na štart zvabila tudi dva Slovenska predstavnika, oba najbolj šprintersko usmerjena člana ekip World Toura.

Luka Mezgec je v lanski in letošnji sezoni potrdil status glavnega pomočnika Dylana Groenewegena. Kjer nastopa Nizozemec, nastopa tudi naš kolesar. Tudi tokrat bosta združila moči in skušala Jayco-Aluli priskrbeti še tretjo zmago v sezoni.  

V dresu Bahrain Victoriousa bo slovensko čast branil Matevž Govekar, ki bo svoje adute podaril Philu Bauhausu. Z Nemcem je letos že sodeloval na UAE Touru, a 28-letnik tedaj višje od 6. mesta v šprintu ni uspel priti. Na Tirreno-Adriatico je bil Bauhaus že bližje zmagi in morda je prav Brugge-De Panne priložnost, da se podpiše pod prvo zmago.

Matevž Govekar upa, da lahko pomaga svojemu kapetanu do zmage. Priložnosti za lasten uspeh še pridejo. (vir: twitter)

Štartna lista polna šprinterske smetane

Težko skrijemo dejstvo, da je Brugge-De Panne namenjen šprinterjem, zaradi česar štartno listo sestavljajo predvsem najhitrejši kolesarji karavane s svojimi pomočniki.

V Belgijo je pripotovala šprinterska smetana. Na Dirki po Kataloniji praktično ni ravninskih etap, zato so se vsi šprinterji odločili za pot v Belgijo, kjer se bodo udarili za prestižno zmago.

Omenili smo že Dylana Groenewegena (Jayco-Alula), ki je dirko osvojil že leta 2019, letos pa bo skušal uspeh ponoviti. Ekipo Soudal-Quick Stepa bo vodil Fabio Jakobsen, ki je dobil priložnost pred lanskim zmagovalcem Timom Merlierjem.

Tudi Sam Bennett (Bora-hansgrohe) ve, kako je zmagovati na belgijski klasiki. Osvojil jo je leta 2021, tedaj še v dresu Deceuninck-Quick Stepa.

Tu je nato še nekaj prvokategornikov, kot so Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), Fernando Gaviria (Movistar), Arnaud Demare (Groupama-FDJ), Pascal Ackermann (UAE Emirates) in Caleb Ewan (Lotto Dstny). Prav vsak izmed njih je zmožen dirko tudi osvojiti.

Prejšnji članekRoglič prepočasen za Cicconeja, a ostaja vodilni
Naslednji članekRemco Evenepoel le strl Primoža Rogliča in se izenačil v skupnem seštevku