Luka Mezgec dobiva zvezdniškega sotekmovalca

Avstralski zvezdnik Michael Matthews se bo v prihodnji sezoni vrnil v domovino k Mitchelton-Scottu. Nedavni zmagovalec Bretanske klasike se po štirih letih v Sunwebu, kamor je prišel prav iz avstralskega moštva, vrača v domovino, kjer bo skupaj s Simonom Yatesom vodil moštvo naslednji dve leti.

Matthews bo v Mitchelton-Scottu zapolnil vrzel, ki jo bosta z odhodom za seboj pustila Adam Yates in predvsem Daryl Impey. V ekipo prihaja predvsem po etapne zmage na največjih dirkah ter enodnevnih dirkah.

Avstralski 29-letnik je svojo profesionalno kariero začel leta 2010 pri ekipi Jayco Skins, ki danes ne obstaja več. Po le eni sezoni se je preselil na Nizozemsko, k Rabobanku, ekipi danes poznani pod imenom Jumbo-Visma. V dveh letih v Evropi je zbral nekaj manjših uspehov, predvsem izstopa etapna zmaga na dirki Down Under.

Leta 2013 ga je »poklicala« domovina. Orica GreenEDGE (današnji Mitchelton-Scott) je od vedno v ekipo rada vzela Avstralce in vzhajajoči talent Michaela Matthewsa ni bi spregledan. Kar štiri leta je vztrajal »tam spodaj«, kjer se je razvil v enega izmed največjih zvezdnikov karavane.

V času pri Orici GreenEDGE je zbral številne odmevne rezultate. Etapne zmage je osvojil na vseh treh Grand Tourih, skupno kar šest. Najhitrejši je bil tudi na treh etapah dirke Paris-Nica ter še na mnogih drugih manjših dirkah.

Leta 2017 se je preselil k Sunwebu. V Nemčiji se je dokončno uveljavil kot kolesarski zvezdnik. Največji uspeh je dosegel takoj po prihodu v ekipo, ko je na Dirki po Franciji prišel do zelene majice najboljšega kolesarja po točkah.

V zadnjih dveh letih je njegova kariera nekoliko obstala. Tu in tam je osvojil kakšno odmevno zmago, omeniti gre predvsem Veliko nagrado Quebeca, na kateri je slavil v letih 2018 in 2019, ter nedavno zmago na Bretanski klasiki.

A očitno so tako kolesar sam kot v ekipi spoznali, da je čas za svež veter v karieri Avstralca. Sunweb je svojemu glavnemu zvezdniku dopustil odhod iz ekipe in Matthews je le nekaj ur kasneje oznanil, da se seli k Mitchelton-Scottu.

»Trenutek se mi je zdel pravi. Kot šprinter in kot kolesar včasih začutiš trenutek, ko moraš zaupati občutku,« je ob prestopu povedal Matthews. »Ponudila se je možnost povratka in moral sem jo izkoristiti. V tem obdobju kariere se mi je zdela to prava odločitev in ekipa me je sprejela z odprtimi rokami.«

V ekipi Mitchelton-Scotta bo Matthews združil moči z Luko Mezgecem. Eden redkih šprinterjev v ekipi sicer pogodbe za prihodnje leto še nima sklenjene, a tako je z večino ekipe. Pričakovati gre, da se bo plaz podaljšan vsul med prostimi dnevi Dirke po Franciji ali pa takoj po njenem koncu.

Če bo Mezgec ostal v ekipi, bo skupaj z Matthewsom tvoril enega močnejših šprinterskih dvojcev na težjih etapah, kjer se pričakuje šprint zredčene glavnine. Oba kolesarja sta namreč najmočnejša ravno na težkih šprinterskih zaključkih.

Prejšnji članekAlaphilippe proti vetru do etape in rumene majice
Naslednji članekVIDEO: Caleb Ewan poravnal račune s prve etape