Luka Mezgec do petega mesta, zmaga v roke Nilsa Politta

Dvanajsta etapa Dirke po Franciji je bila namenjena ubežnikom, ki so si danes nabrali ogromno prednost pred glavnino. Svoje moči je v napadih najbolje razporedil Nils Politt, šprint zasledovalne skupine za peto mesto pa je dobil Luka Mezgec.

Že pred samo dirko je bila današnja etapa označena za morebitno vetrovno loterijo. To smo videli v uvodnih kilometrih, ko se je zaradi stranskega vetra glavnina razbila na pet manjših skupinic. Kmalu so se le-te med seboj povezale, 13 kolesarjev je ostalo v ospredju, preostali pa so se združili v glavnini.

V beg je uspel priti tudi Luka Mezgec (BikeExchange), ki je imel gleda na zaključek trase in konkurenco v skupini, zelo dobre možnosti za osvojitev krstne zmage na Touru.

Ubežniki so si hitro ustvarili udobno razliko, ta pa je s premagovanjem kilometrov le še rastla. Glavnina danes prave želje po lovu ni imela, ekipe šprinterjev so se sprijaznile z zamujeno priložnostjo in ubežniki so spoznali, da je danes njihov dan.

Petdeset kilometrov pred ciljem so se ubežniki začeli napadati med seboj. Prvi je napadel Nils Politt (Bora-hansgrohe), sledil mu je Connor Swift (Arkea Samsic), kmalu pa se jima je pridružil tudi Mezgec. Skupinica je bila po nekaj kilometrih naprezanja ujeta in ubežniki so bili spet skupaj.

Prvi napad je le napovedoval, kaj lahko pričakujemo v nadaljevanju. Nov napad smo videli že kmalu, tokrat se je odcepila četverica kolesarjev, ki so si z dobrim sodelovanjem privozili 30 sekund prednosti. Luka Mezgec je tudi tokrat nekoliko zamudil, nato skušal priključiti, a bilo je žal prepozno.

Stefan Kung (Groupama-FDJ), Harry Sweeny (Lotto Soudal), Imanol Erviti (Movistar) in Nils Politt so uspešno povečevali prednost in kljub složnosti zasledovalcev je prednost počasi, a vztrajno rasla.

Četverica je spoznala, da so storili dovolj, da so se znebili zasledovalcev in bodo najverjetneje med seboj obračunali za zmago. Na delu trase, kjer se je cesta nekoliko resneje postavila navzgor, je napadel Sweeny in se uspešno znebil Kunga, medtem ko sta Politt in Erviti lahko sledila tempu Avstralca.

Napadov pa še ni bilo konec. Nekaj kilometrov kasneje je znova udaril Politt, in kot se je izkazalo kasneje, je bil to usodni udarec vsem tekmecem. Nemec si je privozil nekaj metrov prednosti in do cilja ga niso več videli.

Šprint za drugo mesto je dobil Erviti, tretji je bil Sweeny. Stefan Kung je v cilj prišel osamljen in zasedel četrto mesto. Preostali zasledovalci so na ciljno ravnino zavili dve minuti za zmagovalcem. V šprintu se je pomerila večina kolesarjev in največ moči je premogel Luka Mezgec, ki je tako dosegel peto mesto.

Glavnina je danes preživela zelo miren dan in v cilj prišla skoraj 16 minut za Polittom. V njej so bili vsi pretendenti za končno zmago, tudi Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki je na koncu zasedel 21. mesto. V skupnem seštevku do sprememb ni prišlo.

Prejšnji članekTudi Peter Sagan zapušča Dirko po Franciji
Naslednji članekMarianne Vos se je podpisala že pod 30. etapno zmago na Giru Donne