Lotto Soudal z odnosom do mladega talenta pljunil samemu sebi v skledo

Lotto Soudal je v letošnji sezoni v svojih mladinskih vrstah negoval enega večjih belgijskih talentov. Skupna pot se po koncu sezone končuje, saj 19-letnik odhaja pod okrilje Patricka Lefevereja, kar pri Lotto Soudalu niso sprejeli najbolje.

William Junior Lecerf je naslednji belgijski up. V letošnji sezoni je s četrtim mestom na Baby Giru, mladinski izvedbi Dirke po Italiji, vzbudil ogromno pozornosti najboljših ekip. Skupaj z očetom je sklenil, da še vsaj leto dni ostane v razvojni ekipi, šele nato pa prestopi v svet velikih fantov.

Očitna izbira je bila razvojna ekipa Lotto Soudala, kjer je Belgijec nastopal že letos. A v belgijski ekipi so zaspali in verjeli, da se s ponudbo ne rabijo hiteti. Storili so usodno napako in ostali brez mladega talenta.

Dobili smo ogromno ponudb najboljših ekip,” je v pogovoru za Wielerflits razkril oče mladega talenta. “Sprva s strani Lotto Soudala ni bilo nobenih novic. Šele štiri tedne kasneje smo dobili ponudbo, a v vmesnem času smo se že sestali s Patrickom Lefeverejem. Šarmiral nas je z lepo ponudbo.”

Lecerf je sklenil, da se v prihodnji sezoni preseli k drugi belgijski ekipi. Tega v Lotto Soudalu niso sprejeli prav dobro. Razhod so izpeljali v slogu najbolj toksičnih bivših partnerjev in tega niti ne zanikajo.

Vse do Baby Gira je bil odnos super. Nato pa smo bili očitno preveč iskreni,” je razložil oče Lecerf in razkril mačehovski odnos, ki ga je v moštvu prejel njegov sin.

Pri Lotto Soudalu so ukinili vso pričakovano podporo Lecrefu in ga na največjo dirko sezone – Tour l’Avenir – poslali z rezervnim kolesom. Ni šlo za napako ali logistično težavo – šlo je za maščevalno potezo.

Kurta Van De Wouwerja (šefa Lotto Soudala, op. p.) smo obvestili o prihodnosti kariere mojega sin. Tega ni sprejel dobro. Vsi stiki so bili prekinjeni, prav tako tudi podpora z materialom. V nedeljo je bilo Williamu Juniorju povedano, da na Tour l’Avenir ne sme vzeti svojega kolesa.”

Pri Lotto Soudalu so svojo nizkotno potezo upravičili s stavkom: “Lotto Soudal ne vlaga v fante, ki zapuščajo ekipo,” in s tem v prvi vrsti pljunili sami sebi v skledo. Težko je pričakovati, da bi si mladi talentirani fantje po tem dogodku želeli razvijati v takšnem okolju.

Poteza Lotto Soudala je Patricku Lefevereju omogočila, da se je izkazal kot junak. Mlademu fantu je uredil novo kolo in mu tako omogočil, da bo na dirki konkurenčen.

Takoj smo obvestili Serga Pauwelsa iz belgijske kolesarske zveze, saj na dirki ne moreš konkurirati za visoka mesta z rezervnimi materiali. Belgijec je želel pomagati, a na koncu se je za rešitelja izkazal Patrick Lefevere. Dan kasneje je bilo tekmovalno kolo že pripravljeno. Škoda je, da je moralo priti do tega.”

Pri Lotto Soudalu Lecerfu očitajo pomanjkanje spoštovanja do ekipe. Zdi se jim, da bi moral počakati na njihovo ponudbo, četudi so z njo precej zamujali.

Lotto Soudal je vedno skrbel za Williama Juniorja. Po dobri predstavi na Baby Giru je bilo veliko interesa zanj, a ni želel počakati na našo ponudbo. Pri Lotto Soudalu smo to videli kot pomanjkanje spoštovanja. Zato smo se odločili, da vanj ne vlagamo več,” je še povedal Van De Wouwer, ki je potezo, da so ga na dirko poslali z rezervnim kolesom pokomentiral le s stavkom: “Tudi rezervno kolo je kolo.

Prejšnji članekNairo Quintana diskvalificiran z Dirke po Franciji!
Naslednji članekZeeman: Roglič na Grand Tour še nikoli ni prišel tako slabo pripravljen