Lennard Kämna v tretjem poskusu le prišel do etapne zmage, Mohorič šesti

Po dveh neuspelih poskusih pobega so se na peti etapi Dirke po Kataloniji Lennardu Kämni končno sestavili vsi delčki sestavljanke. Nemec je izbral pravi trenutek za napad iz številčne skupine ubežnikov in v cilj pripeljal povsem sam.

V beg se je danes sprva podalo kar 42 kolesarjev, zaradi česar je bil že od prvega kilometra dalje tempo zelo oster. Med ubežniki je bil tudi Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki je danes s strani moštva dobil proste roke.

S časom se je skupina ubežnikov redčila in v zaključne kilometre je skupaj prišlo le še okoli dvajset kolesarjev, med njimi tudi Mohorič. Ineos je v ozadju skrbel, da je bil zaostanek glavnine pripeljan na obvladljivo razliko, ki ni več ogrožala vodstva Adama Yatesa (Ineos Grenadiers).

Visok tempo se je nadaljeval vse do zaključka, ko smo videli en napad za drugim. Mnogi kolesarji so se na dolgem spustu proti cilju skušali odlepiti od tekmecev, a bili vselej ujeti. Šele ko je 14 kilometrov do cilja pospešil Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) se je ustvarila udobnejša prednost, ki so jo preostali ubežniki začeli zmanjševati prepozno.

Prednost Kämne je iz metra v meter naraščala, v ozadju pa so se predolgo spogledovali, da bi Nemca lahko ujeli. Kljub nekaterim samostojnim poskusom preselitve na čelo dirke, je Kämna v zadnje tri kilometre zapeljal s prednostjo 30 sekund, kar se je izkazalo za neulovljivo razliko.

Devetintrideset sekund za Kämno je v cilj pripeljal Ruben Guerreiro (EF Education-Nippo), še tri sekunde kasneje pa Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi). Matej Mohorič je končal etapo na visokem šestem mestu, a bo verjetno obžaloval zamujeno priložnost. Novo bo sicer imel že jutri, ko je na sporedu nova razgibana etapa.

V skupnem seštevku pri vrhu do razlik ni prišlo. Prva tri mesta še vedno pripadajo članom Ineos Grenadiersov. Adam Yates prepričljivo vodi pred Richiem Portom in Geraintom Thomasom.

Prejšnji članekDirke na začetku sezone, tudi po zaslugi Rogliča in Pogačarja, težje kot kadarkoli prej
Naslednji članekDeceuninck-Quick Step z dvojno zmago uspešno prestal generalko pred Dirko po Flandriji