Lefevere ostro nad Bennetta: »Mislim, da ni kriva poškodba, ampak je prevladal strah pred neuspehom«

Patrick Lefevere slovi kot eden najbolj neposrednih direktorjev ekip World Toura. Belgijec je v preteklosti znal zakuhati marsikatero polemiko in njegov »talent« je zopet privrel na dan. Tokrat je na tapeti Sam Bennett.

V ponedeljek je Decuninck-Quick Step naznanil ekipo, ki bo potovala na Dirko po Franciji. V njej ni Sama Bennetta, ki se bori s poškodbo kolena, a Patrick Lefevere svojemu zvezdniku povsem ne verjame.

Irski orjak je lani na Touru osvojil zeleno majico, ki jo je imel letos namen braniti. Pred tedni pa je na treningu staknil poškodbo kolena, zaradi katere se ni mogel normalno pripraviti na dirko in njegovo mesto v osmerici je dobil Mark Cavendish, ki se na veliki oder vrača po dveh letih odsotnosti.

Lefevere zgodbi o poškodbi kolena ne verjame. O svojem varovancu, ki po koncu sezone odhaja zaradi neuspešnega dogovora o podaljšanju pogodbe, je medijem povedal nekaj »sočnih«. V preteklosti smo že večkrat videli, da Belgijec rad »pere umazano perilo« v javnosti, predvsem ko gre za odhajajoče kolesarje.

»Ne morem dokazati, da ne gre za bolečino v kolenu, a vse bolj se mi začenja zdeti, da gre za strah pred neuspehom in ne za poškodbo,« je bil v pogovoru s Sporzo oster Lefevere.

»Mislili smo, da je Bennett na pravi poti. Izkazalo se je, da nam govori vse, razen resnice. Trem ljudem v ekipi je povedal tri različne zgodbe. Tako se to ne dela.«

Bennett bi se moral v nedeljo pridružiti ekipi v Belgiji, kjer bi se pripravil na Dirko po Franciji. A Irec v domovino ekipe ni nikoli pripotoval, saj je imel težav z letom.

»Bennett bi moral v nedeljo zvečer prileteti v Belgijo. Najprej je bilo rečeno, da ima let zamudo. To se je izkazalo za resnico. Nato je bilo govora o prezasedenosti leta. In prav Bennett je tisti, ki ni dobil sedeža? Nisem sumljive narave, a začenjal sem se spraševati,« je ozadje razkril 66-letnik.

Bennett je zaupanje Lefevereja začel zgubljati že pred zapletom z letom, saj ni upošteval zdravniških navodil glede sanacije poškodbe. Ekipa mu je namreč naročila, naj počiva in ne obremenjuje kolena, Irec pa je na lastno pest odšel k fizioterapevtu v Monako.

»Za našimi hrbti je odšel k fizioterapevtu v Monako, ki mu je rekel, da lahko trenira bolje. Nekakšen čarodej očitno.«

»Žalostno je, da si 30-letnik ne upa povedati resnice. Z izjemo Juliana Alaphilippa smo celotno ekipo zgradili okoli njega. Cavendish torej prevzema njegovo mesto.«

Lefevere je bil vprašan, ali je razlog za Bennettovo izpustitev Toura že napovedan odhod iz ekipe. »Če je to razlog, to pove veliko o njem, po vsem, kar sem storil zanj. Če se tako obnašaš do mene, potem bom povedal vse.«

Pri belgijskem strategu smo lahko v preteklosti že videli tovrsten odnos do odhajajočih kolesarjev. Pogosto je kolesarja koval v oblake, ko je imel aktivno pogodbo, v trenutku, ko je postalo jasno, da odhaja, pa je obrnil ploščo in ga blatil v javnosti. Takšen tretma so dobili že Marcel Kittel, Fernando Gaviria in nazadnje tudi Joao Almeida, ki je o odhodu iz ekipe izvedel kar med letošnjo Dirko po Italiji, kjer je bil eden dveh kapetanov ekipe.

Prejšnji članekJumbo-Visma – kraljica naslovov državnih prvakov
Naslednji članekPogačar na Tour odhaja z močno zasedbo, ki bo v celoti podrejena njemu