Laurens De Plus želi pri Ineos Grenadiersih zadovoljevati lastne ambicije

Laurens De Plus je eden številnih kolesarjev, ki so pred novo sezono okrepili Ineos Grenadierse. Belgijec želi v novi ekipi ponovno najti občutke, ki so ga krasili leta 2019 in čim preje pozabiti na slabo lansko sezono.

Laurens De Plus je veljal za enega večjih talentov karavane, a v lanski sezoni povsem pogorel. Poškodba kolka ga je pestila večji del sezone, zaradi česar je izpustil številne dirke. Prvotno bi moral nastopiti tudi na Dirki po Franciji, a ga je od francoske pentlje delno oddaljila poškodba, delno pa prestop k Britancem, ki je bil tedaj že javna skrivnost.

V novi sezoni želi leto 2020 pustiti za seboj in se raje približati uspehom, ki jih je dosegel v prvem letu pri Jumbo-Vismi. Leta 2019 je namreč dosegel svojo do sedaj edino skupno zmago, najboljši je bil na BinckBank Touru.

»Zelo sem bil vesel, ko sem 1. januarja lahko oblekel dres Ineosa. Takoj se mi je dvignil nivo adrenalina. Veselim se priložnosti, da spet zasijem, kot sem že leta 2019,« je ob podpisu pogodbe povedal 25-letnik.

Leta 2019 je na BinckBank Touru dosegel svoje edino dosedanjo zmago. (vir: twitter)

Belgijec se ne slepi, zaveda se, da prihaja v ekipo, ki je polna talentiranih kolesarjev. V moštvu nastopajo štirje zmagovalci tritedenske dirke – Egan Bernal, Geraint Thomas, Richard Carapaz in Teo Geoghegan Hart – zato so vloge do neke mere že razdeljene. A De Plus poudarja, da bo njegova vloga v moštvu večja, kot mnogi pričakujejo, saj bo na nekaterih dirkah dobil tudi priložnost vodenja ekipe.

»Moja vloga ne bo takšna, kot vsi mislijo. Imam resne ambicije. Z ekipo smo se dogovorili, da bom vseeno šel na Grand Toure skupaj s kapetani. Na posameznih dirkah pa bom dobil priložnost za lasten rezultat,« je razkril.

»Povedal sem jim, da so mi ardenske klasike zelo pri srcu. Načrt je tak, da bom tam dobil proste roke. In ostale dirke? Nisem neumen – imamo odlično ekipo in z veseljem bom z moštvom dirkal na zmago.«

Preteklo sezono želi De Plus čim prej pozabiti, saj je zaradi poškodbe večino časa preživel na stranskem tiru. »Bil sem razočaran. Zaradi prekinitve je bila celotna sezona stlačena v tri mesece. Poškodba kolka tik pred ponovnim začetkom je bila zato zelo neugodna,« je povedal, a dodal, da je vesel, da se je od ekipe vseeno lahko poslovil z zmago.

»Vesel sem, da sem na koncu vseeno uspel nabrati nekaj dirkalnih dni. Lahko sem občutil ekipno zmago na Liege-Bastogne-Liege. Zavoljo Rogličevega slavja sem se od Jumbo-Visme lahko poslovil na lep način. V nasprotnem primeru bi bilo nekaj grenkega priokusa.«

Primož Roglič je De Plusu omogočil pozitiven konec kariere pri Jumbo-Vismi. (vir: twitter)

Zimski premor je Belgijec v večini izkoristil za odpravljanje poškodbe. To je uspel skoraj v celoti sanirati in se v novo sezono podaja pripravljen na največje napore.

»Za seboj imam dober zimski premor. Veliko sem krepil mišice okoli kolka. Pretekli mesec sem opravil trening kamp na Gran Canarii, kamor se z ekipo ponovno vračamo v tem tednu.«

V intervjuju z belgijskim časnikom Sporza je razkril tudi razloge za odhod k Ineosu. Britansko moštvo ga navdušuje že celotno življenje, zato je bil že samo pogovor z direktorjem moštva Davom Brailsfordom dovolj, da je De Plus izbral svojo novo ekipo.

»Imel sem zelo dober pogovor z Davom Brailsfordom. Ekipa je osvojila skoraj vse pomembne Grand Toure v preteklih 10 letih. Vedo, kako razviti kolesarja, zato sem bil počaščen, ko si izrazili zanimanje zame.«

»To je ekipa, po kateri se zgledujem že celotno življenje. V njej je kot član osebja deloval že moj brat, prijatelj pa je bil mehanik. Vem, da vse stvari delujejo, tako kot morajo,«

Novi člani ekipe so v preteklih dneh prestali tudi uradni krst, s katerim jih obstoječi člani sprejmejo medse. Poveljevala sta mu »starešine« Luke Rowe in Geraint Thomas, ki sta bila z nalogami zelo prizanesljiva.

»Virtualni ekipni sestanek je bil zelo zabaven. Luke Rowe in Geraint Thomas sta bila ‘botra’. Popeljala sta nas skozi krst. Spiti smo morali nekaj ‘kratkih’ in zapeti božične pesmi,« je še povedal 25-letnik.

Prejšnji članekKoliko sponzorjev na dresu je preveč? Odgovor iščejo pri Androni Giacottoli-Sidermecu
Naslednji članekJumbo-Visma in Van Aert blizu podaljšanja sodelovanja