Laporte z izjemno vožnjo na zaključnem vzponu do etapne zmage

Christophe Lapotre je zmagovalec prve etape Etoile de Bessegesa. Francoz je na kratkem zaključnem vzponu prikazal izjemno vzdržljivost in razveselil redke domače navijače, ki so se zbrali v ciljni areni.

Uvodna etapa Etoile de Bessegesa je postregla z izjemnimi boji v zadnjih kilometrih. Po dokaj mirnih prvih 100 kilometrih smo v zaključku videli pravo poslastico. Ozka cesta na zadnji vzpon je namreč prisilila favorite, da so se za položaje na čelu glavnine morali boriti že veliko prej, kot so tega vajeni.

Kolesarji so ciljni vzpon prvič prekolesarili slabih 40 kilometrov pred ciljem in tako spoznali razmere s katerimi so se morali nato spopasti še v zadnjih 600 metrih etape. Ob prvem prečenju ciljne črte je imela trojica ubežnikov še dobro minuto naskoka, čeprav je bil tempo v ozadju že dokaj oster.

Ko se je trojica spremenila v dvojico, je glavnina začela hitro topiti prednost in deset kilometrov do cilja sta bila preostala ubežnika ujeta. Kmalu smo na čelu videli vlake ekip, ki so danes računale na etapno zmago.

Šest kilometrov do cilja je bil tempo peklenski, pomočniki so za ohranjanje položajev na čelu morali skoraj da ne šprintati. Posledico visoke hitrosti pa smo videli nekaj metrov kasneje, ko se je v trebuhu glavnine zgodil padec in prepolovil skupino. Za padcem so ostali številni kolesarji, ki so danes po tihem upali na uspeh, med njimi Felix Grossschartner (Bora-hansgrohe), Alberto Bettiol (EF Education-Nippo) in tudi Egan Bernal, ki se je že prej pomaknil povsem na začelje skupine.

Prava borba za položaj se je začela 2,6 kilometra pred ciljem, ko so v ospredje prišli šprinterski vlaki Cofidisa, Arkee Samsic in Qhubeke Assosa. Tradicionalno previden je bil danes tudi Ineos, ki se je iz varnostnih razlogov v ospredju držal vse do vstopa na vzpon.

Ozka cesta zadnjega vzpona je hitro zredčila glavnino in le redki so prišli v ugoden položaj za napad. Eden izmed njih je bil Nacer Bouhanni, ki je 400 metrov do cilja prvi sprožil svoj napad. Odgovoriti mu je uspel le Christophe Laporte, medtem ko so ostali favoriti ostali nekoliko zaprti.

Bouhanniju so ob vožnji navkreber kmalu pošle moči, veliko bolje pa jih je razporedil Laporte, ki se je odpeljal mimo rojaka in si privozil nekaj metrov prednosti. Član Cofidisa je do cilja brez težav zadržal prednost in sezono otvoril na najlepši možen način.

Prejšnji članekV Franciji se začenja vrteti kolesarski vrtiljak
Naslednji članekQuintana zaradi zdravljenja poškodbe zaostaja s pripravami na novo sezono