Lachlan Morton že na poti do Pariza, glavnino bo prehitel za pet dni

Medtem ko glavnina počiva in izkorišča prosti dan za »polnjenje baterij« pred nadaljevanjem, se Lachlan Morton na svojem alternativnem Touru ne ustavlja. Svoj kompas je že obrnil proti Parizu, kamor naj bi pripotoval v torek, pet dni pred glavnino.

Avstralski kolesar Lachlan Morton, sicer član EF Education-Nippa, se je odločil, da bo opravil z Dirko po Franciji, čeprav ni v izbrani osmerici moštva. Sam, brez ekipne pomoči, se je podal na pot od Bresta do Pariza.

Sklenil je, da bo prevozil vseh 21 etap, za nameček pa bo s kolesom premagal tudi vse razdalje med koncem ene in začetkom druge etape. Te kolesarji na dirki prevozijo z ekipnimi avtobusi, zaradi česar Avstralca na kolesu čaka 2070 kilometrov več.

Morton si prostih dni pri svoji preizkušnji ne jemlje, saj le tako lahko računa, da bo kljub daljši trasi uspel predčasno priti v Pariz. Pred karavano je prvič prišel ob peti etapi, ko so se tekmovalci udarili na kratkem kronometru, kar mu je omogočalo, da je v enem dnevu premagal dve etapi.

Vreme je Mortonu naklonjeno, zato lahko večkrat spi pod milim nebom. (vir: twitter)

S časom je začel pridobivati prednost, dnevno je premagoval več kilometrov od tekmovalcev, na roko pa mu je šlo tudi trasiranje etap v Pirenejih, kjer so bili konci in začetki relativno blizu, včasih pa celo v istem mestu.

Karavano na Dirki po Franciji v torek čaka 16. etapa, še vedno bodo povsem v osrčju Pirenejev, medtem ko jim je Morton že pomahal v slovo. Včeraj je opravil z 20. etapo, prost dan karavane pa bo izkoristil za premagovanje najdaljšega odseka svoje dirke. Povezava od Saint-Emiliona na jugozahodu Francije, kjer se bo končala 20. etapa, do Pariza na severu Francije, ki bo gostil zaključek dirke, je dolga kar 564 kilometrov.

Avstralec se bori z odrgninami na nogah, zato kilometre premaguje tudi obut v natikače. (vir twitter)

Kljub temu da je Lachlan Morton že nekaj sto kilometrov pred glavnino in bi lahko predzadnji odsek trase odpeljal v več delih, je napovedal, da bo z vsemi 564 kilometri skušal opraviti v 24 urah, brez vmesnega spanca.

Prihod na obrobje Pariza, kjer ga nato čaka le še zadnja etapa v dolžini 108 kilometrov, je napovedan v torek zjutraj, pet dni preden se bo v prestolnici prikazala tudi karavana Dirke po Franciji.

Morton, ki je svojemu podvigu dodal tudi dobrodelno noto, je v preteklih dveh tednih zbral že 373 tisoč evrov. Te bo namenil dobrodelni organizaciji World Bicycle Relief, ki s kolesi zalaga dežele tretjega sveta in tako posameznikom omogoča dostop do šolanja.  

Prejšnji članekVincenzo Nibali izpolnil obljubo, Toura je zanj konec
Naslednji članekPeter Sagan zaradi okužbe rane prestal operacijo kolena