Lachlan Morton ima nov izziv: Rekordno hitro želi obkrožiti svet

Lachlan Morton se vse bolj odmika od profesionalnega cestnega kolesarstva in se podaja na takšne in drugačne alternativne dirke. Naslednji cilj, ki si ga je zadal, je s kolesom obkrožiti svet.

V zadnjih letih smo Lachlana Mortona spoznali kot ultrakolesarja, precej manj pa se je dokazal v profesionalni karavani. V prihodnje se bo to razmerje še precej bolj nagibalo v smer alternativnih dirk. Novo preizkušnjo, ki bo zasedla velik del Avstralčevega koledarja, je namreč že izbral.

Morton se namerava podati na pot okoli sveta. Ne bo prvi, ki se bo lotil tovrstnega izziva, zato želi dodati svojemu podvigu nekaj tekmovalnega naboja. Odločil se je, da bo skušal pot premagati rekordno hitro in se tako znova zapisati v zgodovino.

Trenutno rekordna znamka pripada Škotu Marku Beaumontu, ki je leta 2017 za pot okoli sveta potreboval 78 dni, 14 ur in 40 minut. Tedaj je rekordno znamko Novozelandca Andrewa Nicholsona popravil za kar 44 dni.

Morton ima precej dobro predstavo, kaj ga čaka, če želi podreti rekord. Beaumont je v svojem poskusu prevozil 386 kilometrov na dan. Na kolesu je dnevno preživel šestnajst ur, osem pa jih je bilo namenjeno počitku.

Lachlan Morton je pozornost javnosti prvič požel, ko se je podal na alternativno Dirko po Franciji. (vir: twitter)

Škotski kolesar je leta 2017 med vožnjo okoli sveta dosegel še en nenadejan rekord. Z 11.315 kilometri je v enem mesecu premagal najdaljšo razdaljo. Tudi ta rekord bo na voljo Avstralcu, ko se bo podal na pot okoli sveta.

Lachlan Morton se namerava na pot podati s pomočjo manjše ekip, ki bo skrbela za prehransko, mehansko in logistično podporo. V tem bo posnemal poskus Beaumonta, ki je prav tako lahko računal na pomoč ekipe, s katero je povečal število kilometrov, ki ga je lahko prevozil v enem dnevu.

Vožnja okoli sveta Mortona pa se ne bo odvila prav kmalu. Njegov načrt namreč močno ovira vojna v Ukrajini, saj bi njegova pot vodila tudi preko Ukrajine in Rusije.

V drugi polovici leta 2023 si želimo napasti rekord vožnje okoli sveta,” je načrte razkril direktor ekipe EF Education-EasyPost Jonathan Vaughters. “Težavo trenutno predstavlja Rusija.”

“Mislim, da to ne bo izvedljivo v naslednjem letu. Poiskusili bomo narediti plan B. Kaj bo, za zdaj še ne vemo.”

Vožnja preko Rusije sicer ni obvezna za dosego cilja. Vožnja okoli sveta mora za uradno priznanje znašati 29.000 kilometrov in se mora začeti in končati v istem mestu. Natančna pot torej ni določena in Morton bi lahko obšel Rusijo. A to bi pomenilo precej več sprememb smeri in prečenja več državnih mej, kar bi dodatno zapletlo poskus.

Prejšnji članekŠportni direktor Jumbo-Visme po nasvete k trenerju Manchester Uniteda
Naslednji članekMatej Mohorič imenoval kolesarja, ki se bolje spuščata kot on