Kron prvič zmagal, odličen rezultat Mohoriča

Danski kolesar Andreas Kron je zmagovalec uvodne, razgibane 180 kiloterske etape Dirke po Kataloniji. Odlično je dirkal tudi Matej Mohorič, ki je bil v šprintu glavnine drugi. Na dirki vozi tudi Domen Novak.

Prva etapa Dirke po Kataloniji je bila že klasificirana kot hribovita, morda celo gorska. Na trasi dolgi 180 kilometrov so bili trije gorski cilji. Prvi je bil vzpon na Port de les Guilleres, klanec druge kategorije. Sledil mu je vzpon na Col de Santa Fe de Montesery, klanec prve kategorije. 17 kilometrov pred ciljem so se kolesarji povzpeli še na Port de Collsacreu, vzpon tretje kategorije. Na tem vzponu se je zgodilo mnogo napadov, ki so bili obsojeni na neuspeh. Nekajkrat se je spredaj znašel tudi Matej Mohorič (Bahrain Victorious).

Potem pa je napadel španski državni prvak Luis Leon Sanchez (Astana-Premier Tech), ki so mu sledili še Remy Rochas (Cofidis), Andreas Kron (Lotto Soudal) in Lennard Kamna (Bora – hansgrohe). Glavnina je poskusila s sledenjem, a prave sloge ni bilo.

Ubežniki so pridobivali sekunde, imeli so že skoraj 40 sekund prednosti. Zadaj je največ dela v sledenje vložila ekipa BikeExchange za šprinterja Diona Smitha in hribolazca Estebana Chavesa in Lucasa Hamiltona.

Jasno je bilo, da bodo ubežniki pobrali etapo. V zadnjem kilometru so začeli taktizirati, zakar so izgubili nekaj prednosti. Prvi je svoj sprint začel Rochas, sledili so mu ostali. Največ moči je ostalo Andreasu Kronu, ki je premagal Luisa Leona Sancheza in Remyja Rochasa. Kamna je bil četrti.

V ozadju je sprint glavnine osvojil Dion Smith, moštveni kolega Luke Mezgeca. Vrhunski rezultat je uspel Mateju Mohoriču, ki je z drugim mestom v sprintu glavnine osvojil šesto mesto na prvi etapi dirke. Sedmi je bil Ide Schelling (Bora-hansgrohe), osmi Alejandro Valverde (Movistar), deveto Alex Kamp (Trek-Segafredo), deseti pa je bil Michael Valgren (EF Education).

Drugi Slovenec na dirki Domen Novak (Bahrain Victorious) je končal v ozadju. Andreas Kron je prevzel tudi skupno vodstvo in belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Matej Mohorič je tudi skupno na šestem mestu. Jutri je na sporedu skoraj 19 kilometrov dolg razgiban kronometer.

Prejšnji članekV Katalonijo dva Slovenca; Ineos Grenadiers z vsemi topovi
Naslednji članekKwiatkowski italijanske klasike odpeljal z zlomljenim rebrom