Kristen Faulkner zaradi glukoznega senzorja odvzeto tretje mesto na Strade Bianche

Američanka Kristen Faulkner je ostala brez tretjega mesta na Strade Bianche. Po dolgi preiskavi jo je Mednarodna kolesarska zveza spoznala za krivo uporabe glukoznega senzorja, ki je na dirkah prepovedan.

Ob imenu 30-letne Kristen Faulkner je na dirki Strade Bianche po novem zapisano DSQ. Tretje mesto, ki ga je osvojila na cesti, ji je bilo odvzeto zaradi uporabe prepovedane naprave, s katero je lahko med naporom spremljala raven glukoze v krvi.

Glukozni senzorji so na dirkah prepovedani, saj naj bi tekmovalcu prinašali nedovoljeno prednost. S stalnim spremljanjem ravni glukoze v krvi namreč lahko posameznik bolje odmeri vnos ogljikovih hidratov oziroma vira energije.

Mnogi kolesarski navijači so ob odprtju preiskave privzdignili obrvi in se spraševali, kako je merilec glukoze drugačen od dovoljenega merilca srčnega utripa, ki prav tako kolesarju sporoči podatek o telesnem stanju, na podlagi katerega lahko prilagodi svojo vožnjo.

A pravila so pravila in Mednarodna kolesarska zveza, ki sicer zna pogosto ukriviti pravila, jim je tokrat ostala zvesta. Američanki so odvzeli enega največjih uspehov kariere in tretje mesto dodelili Cecilie Uttrup Ludwig, ki je sicer dirko končala kot četrta.

Kristen Faulkner je imela glukozni senzor nameščen pod rokavom leve roke. (vir: twitter)

”UCI potrjuje, da je bila Kristen Faulkner diskvalificirana s Strade Bianche 2023, ki se je odvila 4. marca, zaradi kršitve člena 1.3.006bis pravilnika Mednarodne kolesarske zveze. V času dogodka je nosila glukozni senzor,” se glasi uradna razlaga vrhovnega kolesarskega organa.

Kristen Faulkner je svoje dejanje pretekli teden zagovarjala pred Mednarodno kolesarsko zvezo, a več kot očitno zagovor ni bil uspešen.

Priznala je uporabo glukoznega senzorja, ki naj bi si ga namestila tik pred nepričakovanim vpoklicem v ekipo. Glede na pravilnik je mislila, da senzorja ne sme imeti povezanega s telefonom in posledično uporabljati podatkov, česar se je držala.

Mednarodna kolesarska zveza ji je jasno odgovorila, da je prepovedana kakršna koli uporaba senzorja, četudi podatki niso uporabljeni. Člen pravilnika pa jasno navaja, da je prepovedano že njihovo beleženje: ”Naprave, ki spremljajo fiziološke podatke, kot sta glukoza in laktat, niso dovoljene na tekmovanjih.”

Prejšnji članekNa zadnji etapi Pariz-Nice avtomobil pripeljal nasproti skupini na spustu
Naslednji članekTom Pidcock po padcu ostal brez nastopa na Milano-San Remo