Kraljevska etapa Hindleyju, kolaps Almeide, Kelderman novi vodilni

Jai Hindley
Jai Hindley je veliki junak četrtkove etape, ki je prečkala tudi legendarni prelaz Stelvio, najvišjo točko letošnjega Toura.

Kraljevska etapa dirke po Italiji je upravičila svoj sloves. 5847 višinskih metrov je poskrbelo za spremembo na samem vrhu skupnega seštevka, kjer sedaj rožnato majico nosi Wilco Kelderman. Njegov najbližji zasledovalec je z etapno zmago postal ekipni kolega Jai Hindley. Tretji je Tao Geoghegan Hart, ki je bil danes drugi.

“Jutri nas čaka pravi pekel. V primeru slabega dneva lahko izgubim vse,” je po včerajšnji dokaj mirni etapi dejal takrat še vodilni Joao Almeida. In kako prav je imel. 22-letni Portugalec je po 16 dneh v rožnati majici tokrat povsem omagal na predzadnjem vzponu na Stelvio, kjer ni uspel slediti tempu, ki ga je narekoval Sunweb.

Ta ekipa ima po današnji etapi na čelu dirke dva vodilna. Wilco Kelderman vodi, čeprav je imel v vožnji na Stelvio tudi sam velike težave. Izpadel je iz skupine favoritov, a nato do konca ni izgubljal toliko kot Almeida. Na koncu je v cilj pripeljal z 2:18 zaostanka, kar je bilo ravno dovolj, da je obdržal nekaj prednosti pred tokrat najboljšim Jaiem Hindleyjem.

Avstralec je v cilj pripeljal skupaj z Ineosovim Taom Geonheganom Hartom, ki je pred petkovo etapo na tretjem mestu v skupnem seštevku. A razlike na samem vrhu so zelo majhne. Le 12 sekund loči vodilna Sunwebova kolesarja, 25-letni Britanec pa za Nizozemcem zaostaja za četrt minute.

Geoghegan Hart se ima za odlično izhodišče pred epilogom dirke za zahvaliti tudi ekipnemu kolegu Rohanu Dennisu, ki je navijal tempo na vzponu na Stelvio, zaradi česar sta odpadla tudi že omenjena Almeida in Kelderman. 30-letni Avstralec je na Stelvio prišel prvi in si s tem prislužil tudi nagrado Cima Coppi (za najhitrejšega na najvišji točki Giro).

“Fantastična etapna zmaga. Zares prelepo je slaviti na takšni preizkušnji s tako slovitimi vzponi,” je bil v cilju ob jezeru Cancano navdušen Hindley, ki je dodal še: “Videl sem priložnost in izkoristil sem jo. Tao je bil prav tako zelo močan, a ni bila naša taktika, da poizkusiva skupaj. Sledil sem načrtu, ki mi je omogočil situacijo, v kateri sem lahko odločal sam. Izkoristil sem jo.”

Prejšnji članekMohorič zaradi zloma lopatice zapušča Vuelto
Naslednji članekDan Martin zmanjšal zaostanek, Roglič drugi