Koronavirus ogroža Milano – San Remo

Italija v zadnjih dneh odpoveduje vse množične dogodke na severu države, odpovedane so bile tri tekme italijanske nogometne lige, odpadel je beneški pustni karneval, v Lombardiji so zaprte tudi nekatere šole in letališča. V javnost je sedaj prišla novica, da je zaradi virusa ogrožena tudi izvedba nekaterih italijanskih kolesarskih dirk.

Klasika Milano – San Remo je od svoje ustanovitve leta 1907 več kot 110 let kljubovala dogajanju v okolju in bila v času obstoja odpovedana le trikrat v letih 1916, 1944 in 1945, vsakič zaradi svetovne vojne. Kot kažejo razmere pri naših zahodnih sosedih, bi se znalo zgoditi, da bi se trem letnicam priključila še četrta – 2020.

Mauru Vegniju v zadnjem času spanec krajša (pre)hitra širitev koronavirusa. vir: twitter

Manj kot mesec dni nas loči od datuma izvedbe prvega spomenika sezone, a mnogi bi si želeli, da bi bil na sporedu kasneje. Koronavirus se namreč hitro širi med prebivalci Italije in ne kaže, da bi se njegov upad začel kaj kmalu. To skrbi povzroča mnogim, med drugim tudi Mauru Vegniju, organizacijskemu direktorju Milano – San Rema in Gira d’Italia, ki je o situaciji spregovoril za italijanske medije.

»Tudi pri Rcs Sportu (organizator dirke, op. a.) smo zelo zaskrbljeni zaradi širitve epidemije, saj je situacija v Italiji zelo huda. Naši prvi skrbi sta dirki Tirreno – Adriatico in predvsem Milano – San Remo, ki je na koledarju čez manj kot mesec dni, kar pomeni, da z organizacijskega vidika plan B ne obstaja. V kolikor bo vlada potrdila blokado športnih dogodkov v Milanu in Lombardiji, bomo primorani dirko odpovedati, saj nima smisla, da bi jo premaknili 20 ali 50 kilometrov, dirka je namreč enaka že 110 let. Upam, da se bodo razmere umirile. O Giru trenutno ne morem povedati ničesar, a je jasno, da v kolikor se razmere ne umirijo, obstaja možnost, da bo odpovedan

Kot je omenil Vegni grozi odpoved tudi nekaterim drugim dirkam, predvsem italijanskim. Tako se lahko zgodi, da ne bomo videli Tirreno – Adriatica, ki je z Milano – San Remo najbolj ogrožen, odpoved pa grozi tudi toskanski Strade Bianche. Nekatere dirke so bile med tem že odpovedane, natančneje tri, prav vse na Kitajskem.

Prejšnji članekUAE Tour: Mezgec tokrat brez šprinta, zmaga v roke Jumbo – Visme
Naslednji članekWout Van Aert začenja v Belgiji