Koronavirus odnesel Amstel Gold Race

Nizozemska je v zadnjih dneh postala evropsko žarišče okužb s koronavirusom, zato vlada sprejema ustrezne ukrepe za zajezitev širjenja. Odpovedani so javni dogodki, prepovedano je zbiranje v večjih skupinah, posledice pa čutijo tudi športni dogodki. Dober teden pred izvedbo je tako odpovedana klasika Amstel Gold Race.

Športne prireditve, predvsem kolesarske dirke, kjer je nadzor gledalcev nemogoč, so vse bolj ogrožene. Novi val koronavirusa države sili v vse strožje ukrepe in športne prireditve so ene prvih, ki doživijo prepovedi.

Nizozemska je v teh dneh sprejela nove ukrepe, ki prepovedujejo zbiranje večjih skupin ljudi. Posledica tega je odpoved današnje druge etape BinckBank Toura, sedaj pa je postalo jasno, da letos ne bo izveden niti Amstel Gold Race, ki bi bil na sporedu 10. oktobra.

Lansko leto je na dirki slavil Mathieu van der Poel, ki bi bil tudi letos ened glavnih favoritov. vir: twitter

Organizatorji so sporočili, da so se dolgo pripravljali na izvedbo z omejenim številom gledalcev, a da novi zakoni onemogočajo tudi tako izvedbo, zato je dirka odpovedana.

»Zadnji meseci so bili zelo napeti. Pandemija Covida je organizacijo dirke naredila zelo kompleksno. Zelo smo se trudili, da bi Amstel Gold Race naredili varen pred korono. V zadnjih tednih je postalo jasno, da trasa skozi južni Limburg ni mogoča, saj bi prečkala kar 10 občin. Zato smo pozornost preusmerili v oblikovanje 16,9 kilometra dolgega kroga, ki bi bil skupaj z okolico zaprt za gledalce. V ponedeljek smo bili pripravljeni na objavo nove trase, a nato so prišli novi ukrepi in naši načrti so se porušili,« je dogodke zadnjih dni predstavil direktor dirke Leo van Vliet. »Od torka dalje smo bili v kontaktu z župani občin, ki nam niso mogli zagotoviti dirke brez gledalcev. Na žalost smo, z mislijo na javno zdravje, morali dirko odpovedati. Veselimo se naslednjega leta, ko se bomo vrnili z našo izjemno dirko.«

Zdi se, da so s slabšanjem zdravstvene slike v državah Beneluksa, ogrožene vse dirke, ki bi se morale v teh dneh odviti na severozahodu Evrope. Podobno kot na Nizozemskem, se število okužb drastično dviga tudi v Belgiji, kjer bo v tem mesecu izvedenih kar nekaj dirk. V nedeljo je na sporedu spomenik Liege-Bastogne-Liege, konec meseca pa še Dirka po Flandriji. Med obema spomenikoma naj bi se v Belgiji odvilo še pet enodnevnih dirk.

Prejšnji članekHirschi najhitrejša puščica v Valoniji, Pogačar v deseterici
Naslednji članekKdo so favoriti Dirke po Italiji?