Kolesarski svet žaluje za Sulejem Kangangijem

Nedeljski večer je zaznamovala smrt afriškega kolesarja Suleimana “Suleja” Kangangija. Kenijec je podlegel poškodbam padca med gravel dirko Vermont Overland.

Sule Kangangi je zadnji mesec dni preživljal v Ameriki, kjer je novonastalo ekipo Amani vodil na štirih dirkah. Kot vodja moštva je bil glavni adut ekipe za visoka mesta, a žal se je njegova tekmovalna pot končala tragično.

Novic o samem padcu ni veliko, iz ekipe Amani so le sporočili, da je Kangangi podlegel poškodbam. Star je bil 33 let.

Kangangi je za afriško kolesarstvo storil ogromno. Že vse od začetka kariere se je trudil za promocijo športa v Afriki. Promoviral je Migration Gravel Series, številne druge športne dogodke ter se močno trudil za izboljšanje zdravstvenega in šolskega stanja v Afriki.

Leta 2016 se je pridružil cestno kolesarski ekipi Bike Aid, s katero je leto kasneje osvojil tretje mesto na vse bolj priljubljeni Dirki po Ruandi. Čeprav je dokazal, da se lahko odlično znajde tudi na cesti, je bila njegova prava ljubezen vožnja izven asfaltiranih poti.

Leta 2019 je tako končal cestno kariero in se posvetil gravel dirkam. Že v prvih sezonah je dokazal, da je talentiran tudi za to zvrst kolesarstva, kar je leta 2021 potrdil z zmago na dogodku Evolution Gravel.

V letošnji sezoni je z ekipo želel razširiti svoja obzorja, zato je odpotoval v Ameriko. Po treh uspešno zaključenih dirkah je bila zanj četrta žal usodna.

Kenijcu se poklanja celoten kolesarski svet. Oglasil se je tudi Chris Froome, ki v sebi nosi kenijsko kri, zato je zanj izguba Kangangija še toliko bolj osebna.

Prejšnji članekCovid-19 redči glavnino, tudi Roglič ostal brez najpomembnejšega pomočnika
Naslednji članekJan Tratnik tudi uradno v Jumbo Vismo