Kolesarji z Dirke po Franciji bodo lahko nastopili na olimpijadi

Mednarodni olimpijski komite je predstavil stroge zdravstvene ukrepe, ki bodo veljali na olimpijskih igrah v Tokiu. Mednje ni uvrščena obvezna 14-dnevna karantena. To pomeni, da se bodo kolesarji s Toura lahko nemoteno borili za olimpijske medalje.

Kar nekaj časa je v zraku visela odločitev, ali bodo kolesarji, ki bodo nastopali na Dirki po Franciji, lahko dirkali tudi na olimpijskih igrah. Med koncem ene in začetkom druge dirke je namreč le teden dni, japonska vlada pa je dolgo časa želela uvesti obvezno karanteno za vse športnike.

Mednarodni olimpijski komite (MOK) je sedaj predstavil ukrepe, ki bodo veljali v Tokiu. Bolj pomemben, kot kateri ukrepi so sprejeti, je podatek, kateri ukrepi niso predpisani. Japonska vlada za športnike ne bo predpisala obvezne karantene, kar pomeni, da se bodo na OI lahko pomerili vsi športniki, ki so si prislužili to pravico.

»Knjiga pravil«

MOK je predstavil ti. »knjigo pravil« v kateri so zapisani vsi predpisi, ki bodo veljali tekom OI. V njej so vključena pravila, kot so sledenje kontaktom, držanje socialne distance, omejevanje gibanja in bivanje v mehurčku.

»Vaše upoštevanje pravil in smernic je ključno za uspešno usvojitev skupnega cilja, ki je zagotovitev zdravja vseh udeležencev olimpijskih in paraolimpijskih iger,« je zapisano v »knjigi pravil«.

»Neupoštevanje pravil, zapisanih v ‘knjig pravil’, lahko prinese posledice, ki bodo vplivale na udeležbo na olimpijskih in paraolimpijskih igrah, dostop do športnih prizorišč in v nekaterih primerih celo na vaše sodelovanje na samem tekmovanju.«

Slovenci se lahko veselimo

Kolesarji so pred časom mislili, da bo potrebno izbirati med Dirko po Franciji in olimpijskimi igrami. Med športnike, ki bi bili postavljeni pred odločitev, bi bila tudi Primož Roglič in Tadej Pogačar. Slovenca bi na obeh dirkah spadala v ožji krog favoritov, saj je olimpijska trasa pisana na kožo hribolazcem.

V primeru, da bi morala izbrati eno ali drugo dirko, bi se skoraj zagotovo oba odločila za francosko pentljo, kar pomeni, da bi imela Slovenija precej manjše možnosti za olimpijsko medaljo.

Na srečo slovenskima kolesarjema ne bo treba izbirati med dirkami. Slovenci bomo tako lahko zanju stiskali pesti na obeh dirkah in upravičeno upali na visoko uvrstitev tako v Franciji kot na Japonskem.

Potrebno ni niti cepljenje

MOK od športnikov, ki bodo med 23. julijem in 8. avgustom sodelovali na OI, ne bo zahteval cepljenja proti koronavirusu. Prvotno je cepljenje predstavljalo alternativno možnost karanteni, a so se naposled odločili, da ne bo potreben nobeden od ukrepov.

Vsi športniki bodo pred in po prihodu v Tokio opravili zdravniški pregled, ki bo vključeval tudi testiranje za COVID-19. To se bo redno izvajalo tudi med OI. Športniku, katerega test bo pokazal okužbo, ne bo dovoljen nastop na tekmi, dodatno pa bo poslan v samoizolacijo.

Prejšnji članekChris Froome o disk zavorah: »Nisem 100-odstotno prepričan o njih«
Naslednji članekLetošnja Dirka po Španiji naj bi se zaključila z vožnjo na čas