Kolesarji se bodo zaleteli v Alpe

Po sedmih dneh dirkanja se bodo kolesarji prvič spopadli z gorami. V preteklosti smo govorili, da se šele v gorah dirka zares začne, a letos smo v prvem tednu doživeli že toliko, da ta rek težko upravičimo. Pa vendar gore predstavljajo novo vrsto izziva in v ospredje postavljajo druge kolesarje, kot smo jih videli v preteklih dneh.

Uvod v vikend plezanja navkreber ne bo lahek, a še vedno lažji kot nedeljska preizkušnja. Osma etapa prinaša pet gorskih ciljev, trije izmed njih bodo prve kategorije in prav vsi bodo na sporedu v zadnji tretjini trase.

Etapa se bo začela z vzponom, ki ni kategoriziran, a kljub temu ni nedolžen. Pet kilometrov ceste s povprečnim naklonom 6,6 odstotka bo verjetno predstavljalo poligon za oblikovanje bega in če se hitro ne izlušči kombinacija, ki odgovarja favoritom, bi že na prvem vzponu lahko videli peklenski tempo, zaradi katerega bi nekateri težji kolesarji lahko imeli težave. Glede na to, da je do cilja nato še skoraj 150 kilometrov, bi odpadnike lahko danes tudi povozila metla.

Po prvem vzponu sledi nekaj zatišja, ki ga bosta predramila vzpona tretje in četrte kategorije. Ta bosta najverjetneje pripadla ubežnikom, med katerimi danes pričakujemo Mateja Mohoriča (Bahrain Victorious), ki bo branil pikčasto majico.

Trasa 8. etape. (vir: twitter)

Po spustu v dolino se bo začelo zares. Slabih 40 kilometrov do cilja kolesarje čaka prvi težji vzpon dneva. Klanec na Cote de Mont-Saxonnex ni pretirano dolg, le 6,1 kilometra, a z 8,1 odstotnim naklonom poskrbi, da bodo noge močno zapekle. Vzpon je zelo enakomeren, le v zadnjem kilometru nekoliko popusti, a tik pred njem je na sporedu najstrmejši del, ko povprečni naklon kilometrskega odseka preseže 10 odstotkov.

Počitka nato ni več, po spustu nemudoma sledi nov vzpon, še težji kot prejšnji. Prelaz Romme bo najzahtevnejši klanec današnjega dne in bo nekaterim kolesarjem morda že predstavljal odskočno desko za napad od daleč. 8,8 kilometra vzpona, ki se stalno vrti okoli 9 odstotkov naklona, na vsake toliko pa zaide tudi v dvomestne številke.

Za zaključek kolesarje čaka še najznamenitejši vzpon danes, prelaz Colombiere, ki bo s 1605 višinskimi metri tudi najvišja točka dneva. Vzpon ni težek, v prvem delu je relativno položen, nato pa se začne naklon počasi večati in najvišje odstotke doseže tik pod vrhom. Kolesarje čaka 7,6 kilometra ceste s povprečnim naklonom 8,3 odstotka, napade pa lahko pričakujemo predvsem v zadnjih dveh kilometrih. Z vrha namreč sledi le še spust v dolino in dober kilometer vožnje skozi vasico Grand-Bornand.

Kolesarji UAE Emiratesa so včeraj preživeli naporen dan. (vir: twitter)

Glede na zahtevnost etape in dejstvo, da kolesarje jutri čaka še težja etapa, lahko danes pričakujemo, da se bo že zgodaj odcepil močen beg hribolazcev, ki bo najverjetneje uspešen. Če bo rumena majica zopet v njem, čaka kolesarje UAE Emirates ponoven naporen dan, čeprav bi v lovu lahko sodelovala tudi Jumbo-Visma, ki sedaj upa na uspeh Wouta van Aerta in Jonasa Vingegaarda.

Favoriti bodo verjetno hranili moči in se raje udarili na jutrišnji etapi, ki je težja, hkrati pa zadnja pred prostim dnem. Čaka nas torej zanimiv vikend v Alpah, po katerem bo znanega že veliko več, saj se bodo dokončno izluščili kolesarji, ki lahko napadajo končno zmago.

Prejšnji članekGiro d’Italia Donne najbolje otvorila zasedba Trek-Segafreda
Naslednji članekZastrašujoča ekipa Belgije, ki odhaja na olimpijske igre branit zlato