Kolesarji pozivajo k predčasnemu koncu Dirke po Italiji

Mehurček Dirke po Italiji je počil. To je postalo jasno prvi prosti dan na dirki, ko so pri enajstih članih moštev odkrili okužbo s koronavirusom, posledično pa sta karavano zapustili dve ekipi. Kolesarji se na dirki ne počutijo več varno, zato pozivajo k predčasnemu koncu.

EF z eno nogo že z dirke

EF Pro Cycling je poslal uradno prošnjo organizatorju dirke, kot tudi mednarodni kolesarski zvezi. V njem obe strani naproša za predčasni konec dirke, saj »je mehurček postal okužen«. UCI je prošnjo že zavrnil.

Ameriško moštvo je pozvalo k zaključku dirke po koncu drugega tedna dirkanja. Ta se bo zaključil v nedeljo z gorsko etapo v Alpah. Kolesarji bi tako imeli še nekaj možnosti za napad na rožnato majico.

»Pričakovati gre, da bo prišlo do novih okužb. Bolje za Giro in UCI bi bilo, da se dirka zaključi sistematično, v nasprotju s trenutnim kaotičnim odhodom ekip po lastni presoji,« menijo odgovorni v ekipi.

Direktor moštva EF Pro Cycling Jonathan Vaughters poziva k predčasnemu koncu dirke. vir: twitter

V pismu so zahtevali tudi vsaj dve testiranji pred dnevom počitka (ta bo v ponedeljek) in predčasni zaključek, v kolikor bodo testi pozitivni.

Mednarodna kolesarska zveza o predlogu ne želi niti razmišljati. Tega je že zavrnila in poudarila, da se trudijo dirko narediti čim bolj varno za vse udeležence. David Lappartient, predsednik UCI-ja, je v povratnem pismu zapisal: »Smo pred izzivom zaključka sezone. To lahko dosežemo le, če se bomo sodelovali in združeni stremeli k duhu cestnega kolesarstva

»Zaupamo v sodelovanje vseh ekip za dosego skupnega cilja, kar je nadaljevanje našega športa v varnih okoliščinah. Rezultati naših ukrepov bodo skrbno spremljani skozi celotno nadaljevanje dirke,« je še zatrdil Lappartient.

EF je, kljub pismu predsednika UCI-ja, že povedal, da bo dirko zapustil v primeru ene same nove okužbe v ekipi. Z Gira bi odpotovali tudi v primeru, da se kolesarji ali osebje ne počutijo varno.

Tudi De Gendt se ne počuti varno

Izkušeni Thomas De Gendt je po včerajšnji etapi stopil pred novinarje in priznal, da se tudi sam ne počuti varno na dirki. Po besedah Belgijca so se v moštvu Lotto Soudala dolgo pogovarjali, ali se sploh pojaviti na štartu 12. etape. Na koncu je vseeno prevladala želja po dirkanju.

»Stvari se odvijajo na slabše. S kolesarji smo dvajset minut debatirali ali sploh štartati, saj se začenjamo počutiti ogrožene,« je razkril De Gendt.

Vedno nepopustljivi De Gendt se ne počuti varno. vir: twitter

Belgijski zvezdnik je priznal, da se v karavani ne počuti varno, saj dnevno sliši kolesarje, ki kašljajo. Zaveda se, da prihaja sezona prehladov, a zaradi slabega občutka se le s težavo osredotoča na dirko.

»Bilo je več kot 10 primerov okužbe in včeraj sem slišal kolesarje kašljati. Vem, da je sezona prehlada, a na dolgi rok se ne moreš več osredotočiti na dirko

»Nekateri kolesarji ne bi več dirkali, nekateri bi. Vsak ima pravico, da se sam odloči. Sam sem med tistimi, ki raje ne bi več dirkali. Nikogar ne želim okužiti – to je moja glavna skrb

RCS Sportu, organizatorju dirke, De Gendt ne zaupa več, zato meni, da morajo kolesarji vzeti stvari v svoje roke in sami zahtevati prekinitev dirke. Belgijec primerja organizacijo Gira z organizacijo Toura, kjer je po njegovih besedah ASO opravil veliko boljše delo.

Na napake opozoril tudi Van Emden

Jumbo-Visma je svoje kovčke že spakirala in odšla z dirke, saj so imeli okuženega kolesarja. Kmalu po odhodu se je o razmerah na Giru razgovoril Jos van Emden, izkušeni 35-letnik, ki je nastopil že na dvanajstih Grand Tourih.

Nizozemec je opozoril na številne napake, ki si jih je privoščil organizator in tako ogrozil mehurček v katerem naj bi bili kolesarji. Ena glavnih napak naj bi se dogajala v hotelih, kjer ni bilo poskrbljeno za ločevanje kolesarjev od ostalih gostov hotela. Tako so vsi gostje jedli iz istih posod, tudi v jedilnici so se mešali in se na ta način izpostavljali možnosti okužbe.

Van Emdenove zgodbe so potrdili tudi ostali kolesarji, ki sedaj s prstom kažejo na organizatorja dirke. Ta v svojem delovanju ni ponudil dovolj varnosti kolesarjem, ki sedaj s svojim zdravjem plačujejo malomarnost RCS Sporta.

Prejšnji članekJhonatan Narvaez Ineosu privozil tretjo etapno zmago
Naslednji članekŽiga Jerman od prihodnje sezone član Androni-Giocattolija