Kolesarji navdušeni nad COVID ukrepi na Dirki po Španiji

Organizatorji Dirke po Španiji so obljubili varno izvedbo Grand Toura in glede na komentarje kolesarjev jim to uspeva zelo dobro. Strogi ukrepi, številni pregledi in izolacija kolesarjev so pripomogli k »mehurčku«, ki bi dirko lahko pripeljal v Madrid.

»Tu se počutim varneje kot doma,« je v izjavi za VeloNews povedal član Trek-Segafreda Koen de Kort. »Do sedaj sem odvozil kar nekaj dirk in ta deluje izjemno dobro organizirana. Priznam, da sem bil pred prihodom nekoliko zaskrbljen, a po prvih nekaj dneh imam občutek velike varnosti.«

Organizatorji Vuelte je ASO, torej isto podjetje, ki organizira tudi Dirko po Franciji. Že na francoski pentlji so varovanje kolesarjev vzeli zelo resno in s strogimi ukrepi brez večjih težav dirko pripeljali do cilja. Karavano so tedaj morali zapustiti le nekateri člani osebja, nihče izmed kolesarjev pa ni Toura zapustil zaradi okužbe.

ASO je pred Dirko po Španiji napovedal, da bo to najbolj varna dirka do sedaj, saj bodo predpisali izjemno stroge ukrepe, tako za kolesarje kot gledalce. Slednjim je prepovedan vstop na vse vzpone letošnje dirke, hkrati pa so na štartu in cilju močno oddaljeni od karavane. Na vzpone se sicer prebije nekaj najbolj gorečih navijačev, ki pa v večini spoštujejo nošenje zaščitne maske.

Pred vsako etapo se izvaja merjenje temperature. vir: twitter

O pozitivni izkušnji z ukrepi na dirki je spregovoril tudi Rory Sutherland, kolesar Israel-Start Up Nationa: »V torek na vzponu Arrate ni bilo nikogar. Bilo je točno tako kot so rekli, da bo. Na dirki vlada občutek varnosti in kolesarji smo za to zares hvaležni

Največja bojazen kolesarjev in kolesarskih navdušencev je seveda predčasna prekinitev dirke. Kot poroča VeloNews, naj bi do te prišlo le, če bo španska vlada uvedla »urgentno stanje«, kakršno je v državi vladalo spomladi. Takrat so bili Španci omejeni na preživljanje časa med štirimi stenami, ven so lahko odšli le na najnujnejše opravke.

Nekatere kolesarje preseneča, da jim je sploh dovoljeno dirkati v teh kriznih časih. V izjavi po zmagi na tretji etapi je tudi Dan Martin izrazil navdušenje nad organizatorji, ki omogočajo izvedbo dirke v času največje koronakrize v Evropi.

»Presenečen sem, da sploh dirkamo v teh časih. Organizatorji opravljajo izjemno delo in zato se ne počutim ogroženega. Vidimo lahko, kako se žrtvuje ostala populacija, da bi premagala virus. Restavracije so zaprte, ljudje ne morejo obiskati svojih družin, zato se včasih zdi čudno, da se kolesarjenje nadaljuje. Naša naloga je, da smo dober zgled, saj je to naša služba in upam, da naše dirkanje ponudi nekaj zabave in navdušenja vsem, ki trpijo v teh izjemno težkih časih

Kolesarji hvalijo tudi organizacijo v hotelih, nekaj kar je močno zaškripalo na Dirki po Italiji. De Kort je povedal, da v istem hotelu biva pet ekip, a da v času dirke ni srečal niti enega kolesarja drugega moštva.

»V hotelu smo s še štirimi ekipami, vendar odkar sem prišel sem, nisem srečal še nobenega kolesarja. Ekipe so povsem ločene. Vsaka je v svojem nadstropju, za večerje imamo lastne sobe, tako da ne srečamo nikogar z dirke ali ostale populacije.«

Lepo je slišati pohvale kolesarjev o ukrepih na dirki. Vsi kolesarski navdušenci smo tako vsaj nekoliko bolj mirni ter lahko upravičeno pričakujemo, da se bo dirka pripeljala do konca. V ponedeljek karavano čaka prvo množično testiranje, ki bo pokazalo kakšna je virusna slika na dirki. V kolikor bo dobra, potem bo španski krog skoraj gotovo prišel do svojega cilja.

Prejšnji članekPogled se z Gira počasi seli k Vuelti
Naslednji članekO zmagovalcu Gira bo odločal jutrišnji kronometer