Kolesarjem se ne bo več dovoljeno objemati

Mednarodna kolesarska zveza v boju za zajezitev pandemije Covida uvaja prepoved objemanja med kolesarji. Čeprav njihovi zdravniki zatrjujejo, da je možnost za prenos okužbe med objemanjem majhna, pa je pravilo uvedeno predvsem za postavljanje zgleda javnosti.

Že od zametkov tekmovalnega kolesarstva se zmagovalec dirke v cilju objame z moštvenimi kolegi, ki so mu pomagali do uspeha. V prihodnje (vsaj začasno) objemov ne bomo več videli, saj jih UCI prepoveduje.

Čeprav so kolesarji pred vsako dirko testirani in se na tekmovanjih vselej vzpostavi t.i. mehurček, ki močno zmanjša možnost za okužbo, pa bo novo pravilo v veljavo vstopilo predvsem za zgled navijačem in širši javnosti.

Xavier Bigard, zdravstveni direktor UCI-ja je ob predstavitvi ukrepa razjasnil, da so možnosti za prenos v takih okoliščinah majhne in da je veliko večja možnost, da se okužba stakne od gledalca ob cesti.

»Moje strokovno mnenje je, da tveganje za okužbo ob takem obnašanju ni veliko. Pa vendar, sporočilo, ki ga moramo poslati gledalcem okoli sveta, je, da se moramo boriti proti virusu in jih opomniti, da je prepovedano dotikanje drugih oseb.«

»Ko snemamo, kako si kolesarji čestitajo in se objemajo, s tem ne dajemo dobrega sporočila navijačem in gledalcem

»Prepoved objemanja oziroma dotikanja med kolesarji na zmagovalnem odru je že aktivna. Zdrava pamet ti pove, da je bolje, če se kolesarji enako obnašajo tudi v cilju, četudi so pravkar zmagali,« je še povedal Bigard.

Slavljenje zmag od sedaj naprej le na daljavo. (vir: twitter)

Podobne ukrepe smo sicer videli že pri številnih drugih športih, kjer so tradicionalno proslavljanje zamenjali udarci pesti ali pa le dotik s komolcem. Veliko tega torej lahko v prihodnje pričakujemo tudi v ciljnih arenah kolesarskih dirk.

Novi ukrepi sicer prinašajo še nekaj novosti. Organizatorji dirk bodo morali imenovati odgovornega zdravnika za Covid, ki bo skrbel za morebitne primere okužbe na dirki. Kolesarji bodo morali pred vsako dirko opraviti PCR test, na štartu in cilju dirke pa obvezno nositi zaščitne maske. Podobne ukrepe smo sicer na največjih dirkah videli že lani, a tedaj so jih samoiniciativno predpisali organizatorji.

Prejšnji članekNevarnemu šprintu Dirke po Poljski odbila zadnja ura
Naslednji članekMarc Hirschi naj bi predstavljal tveganje za ugled ekipe DSM