Kolesarje na Dirki po Baskiji čaka prvi zaključni vzpon

Tretja etapa Dirke po Baskiji prinaša prvi zaključni vzpon, kjer na delu pričakujemo vse favorite za končno zmago. To sta v prvi vrsti seveda tudi Primož Roglič in Tadej Pogačar. Prvi bo danes branil majico vodilnega, drugi pa jo napadal.

Slabih 170 kilometrov dolga trasa bo kolesarje vodila po planoti nad prestolnico Baskije Vitorio-Gasteiz. Karavana se bo takoj po štartu dvignila nad mesto in tam ostala vse do zaključka.

Čakajo jih štirje kategorizirani vzponi. V prvi polovici sta na sporedu dva, ki se uvrščata v tretjo kategorijo, veliko bolj zanimivo pa bo spremljati zadnja vzpona. Klanec druge kategorije bo na sporedu enajst kilometrov do cilja, po spustu z njega pa bodo kolesarji zagrizli še v zadnji vzpon dneva. Ta je prve kategorije, cesta pa se 3,1 kilometra dviga s povprečnim naklonom 10,2 odstotka. Najstrmejši odsek bo na vrsti v drugih petstotih metrih klanca, ko bo povprečje naklona znašalo kar 15,2 odstotka.

Roglič lahko pričakuje številne napade

Prve klance smo videli že na včerajšnji etapi, kjer je bil Primož Roglič (Jumbo-Visma) nekajkrat tudi napaden, a so imeli vsi poskusi dokaj kratko življenjsko dobo. Tudi sam se je nato podal v napad, ki je bil kasneje ujet, v veliki meri zaradi spolzkega cestišča.

Vsi kolesarji so včeraj poudarjali, da je bilo cestišče zelo spolzko in so zaradi tega raje izbrali varno vožnjo, četudi so zato izgubili nekaj sekund.

»To je bila prava dirka. Pričakoval sem napade na zadnjem vzponu, in čeprav mi pobeg ni uspel, sem zadovoljen, saj so mi noge dobro služile. Na spustu je bilo cestišče precej spolzko, zato sem bil previden, saj imam slabe izkušnje z zadnje dirke Pariz–Nica,« je po etapi za RTV Slovenija povedal vodilni kolesar dirke.

Roglič bo branil majico vodilnega. (vir: twitter)

Danes je v Baskiji napovedano lepše vreme kot včeraj, zato lahko pričakujemo suho cesto. To pomeni, da bodo kolesarjem zrasla krila in napadi bodo pogostejši. Pravi teren zanje sta zadnja dva vzpona, kjer bo moral biti Roglič zelo previden, če želi ohraniti majico vodilnega.

Včeraj je že zgodaj ostal brez pomočnikov. Na Dirko po Baskiji je Jumbo-Visma okoli Rogliča poslala izredno mlado in neizkušeno zasedbo, ki pa kaže ogromno potenciala. Slovenski as bo zato verjetno sam ostajal že prej, kot smo tega vajeni, a kot pravi sam, ima trenutno dobre noge, tako da tudi to ni problem.

Pogačar je štiri sekunde že pridobil

Eden bolj aktivnih kolesarjev včeraj je bil Tadej Pogačar (UAE Emirates). Slovenski mladenič se je že takoj lotil nabiranja sekund, ki jih je izgubil na uvodnem kronometru. Včeraj je dvakrat poskusil z napadom, a bil vselej neuspešen, ob napadu Rogliča pa zaradi klubskega kolega Brandona McNultyja (UAE Emirates) rojaku ni sledil.

Pogačar si z McNultyjem, ki vozi na krilih dobrega rezultata z vožnje na čas, trenutno še deli vlogo so-kapetana, saj je Američan v skupnem seštevku še pred njim. Pričakujemo lahko, da se bo vrstni red kmalu spremenil, kar bi najverjetneje pomenilo, da se bo McNulty v celoti podredil Pogačarju.

Pogačar je včeraj prikazal zelo napadalno vožnjo. (vir: twitter)

Pogačar je že včeraj pokazal željo po dirkanju in lovu rumene majice. Čeprav mu napadi niso uspeli, pa je nekaj uspeha iz etape odnesel s tretjim mestom, ki mu je prineslo štiri bonus sekunde. Zaostanek za Rogličem je tako vsaj malo stopil in sedaj znaša še 24 sekund.

»Imel sem dobre noge, z Brandonom sva poskušala izvesti napad za napadom, bila je intenzivna dirka. Bil je naporen dan, dokaj mrzel, a smo celoten dan uspeli ostati v dobrem položaju, kar je pomenilo, da nismo bili pod stresom.«

»Marc Hirschi me je postavil v dober položaj pred šprintom, bil sem tretji in dobil štiri bonus sekunde. Ta rezultat je zaznamoval dan,« je po včerajšnji etapi povedal zadovoljni 21-letnik.

Prenos današnje etape se na Eurosportu začne ob 15.30, kolesarje pa v cilju pričakujemo okoli 17.30.

Prejšnji članekAlex Aranburu uspel z napadom, Pogačar na tretjem mestu
Naslednji članekFabio Jakobsen se v nedeljo vrača na dirke