Ko se združita moško in žensko kolesarstvo

Si želite na dirki spremljati Wouta van Aerta, Mathieuja van der Poela ter Marianne Vos in Annemiek van Vleuten? Morda bo nekoč to mogoče na dirki pod okriljem UCI-ja, za zdaj pa se boste morali zadovoljiti z zanimivimi kriteriji, kot je bil pred dnevi na Nizozemskem.

Vsako leto se po koncu Dirke po Franciji zvrstijo številni kriteriji, kamor so povabljeni najboljši in najbolj vidni tekmovalci s pravkar minule dirke. Ti se na štartu pojavijo v zameno za plačilo in tako še dodatno finančno izkoristijo uspehe tritedenskega trpljenja v Franciji.

Zmagovalci so na tovrstnih dirkah ponavadi dogovorjeni, a kolesarjev to ne moti prav dosti. V prvi vrsti gre namreč za spektakel za gledalce, tekmovalni vidik pa je v drugem planu. Tudi kolesarji zato vse skupaj jemljejo z veliko mero rezerve, saj se na dirke pridejo predvsem zabavat.

Eden takih kriterijev se je v teh dneh odvil v Roosendaalu na Nizozemskem. Z izvedbo so počakali še na zaključek izjemno uspešne prve izvedbe ženske Dirke po Franciji in na kriterij povabili tudi dekleta.

Gledalci so lahko najprej uživali v moški dirki, ki jo je dobil nosilec zelene majice Wout van Aert, za njim pa sta v cilj zapeljala Fabio Jakobsen in Mathieu van der Poel.

Kasneje so se na pot podala še dekleta, kjer sta bili glavni zvezdnici nosilki rumene in zelene majice – Annemiek van Vleuten in Marianne Vos. Prav Nizozemski sta se na koncu udarili za zmago in v (dogovorjenem) šprintu je bila hitrejša hribolazka Van Vleuten, ki ja za seboj pustila šprinterko Vos. Tretje mesto je pripadlo Shirin van Anrooij.

Po obeh dirkah pa je sledil vrhunec dogajanja. Na progo so hkrati zapeljali moški in dekleta, a le izbranci. Gledalci so namreč lahko pospremili mešano vožnjo na čas, kjer so se v parih udarili najboljši kolesarji na dirki.

V boj sta se skupaj podala nosilca zelenih majic Wout van Aert in Marianne Vos, nasproti pa sta jima stala dvojca Mathieu van der Poel-Annemiek van Vleuten ter Bauke Mollema-Ellen van Dijk. Zmago sta v žep pospravila Van Aert in Vos, ki sta ‘brez težav’ premagala preostali dvojici.

Van Vleuten in Van der Poel sta morala priznati premoč Van Aertu in Vos. (vir: twitter)

Čeprav pravega tekmovalnega naboja na tovrstnih dirkah ni, pa je odziv gledalcev na kriterije vselej zelo pozitiven. Združevanje moških in deklet na dirki pa se je izkazalo za zelo uspešno formulo, saj so dekleta prav z Dirko po Franciji končno dobila želeno pozornost kolesarske javnosti.

Ne moremo se nadejati, da bo tovrstni format kdaj presegel kriterije in bi dejansko lahko gledali mešane dirke. Sicer na svetovnih prvenstvih že lahko spremljamo vožnjo na čas mešanih ekip, a žal jo le redke reprezentance jemljejo resno.

Prejšnji članekEgana Bernala ne bo na Dirki po Burgosu. Bo izpustil tudi Dirko po Španiji?
Naslednji članekVan Aert odpovedal nastop na svetovnem prvenstvu v vožnji na čas