Kdo si bo podredil bele ceste Toskane in nasledil Tadeja Pogačarja?

V Toskani je vse pripravljeno za enega vrhuncev spomladanskega dela sezone. Kolesarji se bodo udarili na Strade Bianche – dirki, ki poleg zanimivega dirkanja ponuja tudi izjemne posnetke prekrasne toskanske pokrajine.

Pred letom dni je Tadej Pogačar napadel 50 kilometrov do cilja in v velikem slogu prišel do velike zmage na Strade Bianche. Dvanajst mesecev kasneje Slovenca na štartu ni, saj je dal prednost Pariz-Nici.

Kdo bo prvi v Sieni?

Kolesarji se torej danes podajajo v boj za nasledstvo Slovenca. Štartna lista je polna velikih imen, med katerimi pa, ob odsotnosti Wouta van Aerta, izstopata predvsem Mathieu van der Poel in Julian Alaphilippe.

Oba kolesarja imata ob svojem imenu že zapisano eno zmago iz Toskane. Nizozemec je bil najboljši leta 2021, Francoz pa dve leti pred njim. Predvsem Van der Poelu stavnice namenjajo največ možnosti za uspeh, kar je tudi posledica njegovih ciklokros sposobnosti.

Julianu Alaphilippu se lani dirka ni izšla po načrtih. Kako bo letos? (vir: twitter)

Odločal bo makadam

Dirka Strade Bianche je ime dobila po belih cestah Toskane, preko katerih se bo danes podila karavana. Na 184 kilometrih trase bo kar 63 kilometrov makadama, ki bo razdeljen v 11 odsekov.

Najdaljši bo 5. odsek, ki je dolg kar 11,9 kilometra, a sodi šele v tretjo izmed petih težavnostnih stopenj. Precej bolj zahtevni bodo makadamski odseki v drugi polovici dirke, kjer že pričakujemo odločilne poteze.

Sedmi odsek San Martino in Grania se ponaša z dolžino 9,5 kilometra, dobro polovico pa se ga prevozi navkreber, pri čemer naklon doseže tudi 12 %.

A že 10 kilometrov kasneje je na sporedu še težji odsek, ki ga je Matej Mohorič označil za ključnega na dirki. Odsek Monte Sante Marie je dolg 11,5 kilometra in je z naklonom do 18 % najtežji na dirki. Zaradi relativne bližine cilja (konec odseka je od cilja oddaljen 42,5 kilometra) je tudi idealna točka za napad, predvsem tistih, ki si ne želijo staviti na zaključno klančino do Siene.

Slovenci z dvema predstavnikoma

Slovenska bera je letos precej skromna. Po odpovedi Tadeja Pogačarja smo ostali le z enim adutom. Matej Mohorič bo v ekipi Bahrain Victoriousa imel vlogo zaščitenega kolesarja, a si jo bo delil s Pellom Bilbaom.

Obema bo pomagal še edini preostali Slovenec na dirki Matevž Govekar. Za mladega člana Bahrain Victoriousa bo to prvi nastop na Strade Bianche, zato bo v prvi vrsti le nabiral izkušnje in skušal čim bolje opraviti naloge pomočnika.

Matej Mohorič ima na Strade Bianche precej nesreče. Vselej so ga pestile takšne in drugačne težave, zaradi katerih je izpadel iz boja za zmago. Njegova najboljša uvrstitev do sedaj je 11. mesto iz leta 2018. (vir: twitter)

Mohorič pa ima precej višje cilje. Po nekaj neuspešnih nastopih na italijanski dirki si želi, da bi se mu tokrat vse izšlo po načrtih in bi lahko končal v najboljši deseterici. Tiha želja pa je jasno uvrstitev precej višje, vsaj na oder za zmagovalce.

Uspeh bo morda lovil tudi z njemu ljubo potopno sedežno oporo, o kateri se je razgovoril v enem izmed intervjujev. Meni, da mu ta na zapletenih makadamskih odsekih lahko prinese določeno prednost pred tekmeci.

Dirka se bo začela ob 11.45, prenos pa bo od 13.30 dalje na voljo na kanalu Eurosport 2.

Prejšnji članekBo Matej Mohorič na Strade Bianche uporabil potopno sedežno oporo?
Naslednji članekPobegli konj presenetil kolesarke na Strade Bianche