Kdo je preživel do prvega prostega dne?

Uvod v letošnjo Dirko po Franciji je bil izjemno zahteven. Padci so že prvi dan načeli glavnino, nič bolj mirne pa niso bile nadaljnje etape. Z dirke je iz takih in drugačnih razlogov odšlo že 19 kolesarjev.

Že prvi dan so z dirke odšli štirje kolesarji. »Omi-Opi« gledalka, ki je glavnino spravila na tla, je zakuhala takojšnji odstop Jashe Sutterlina (DSM), Ignatasa Kovovalovasa (Groupama-FDJ) in Cyrila Lemoineja (B&B Hotels), Marc Soler (Movistar) pa je z zlomljenima rokama prišel do cilja, a se dan kasneje ni pojavil na štartu.

Drugo etapo so na srečo preživeli vsi, le dan kasneje pa smo videli enega večjih masakrov zadnjih let Toura. V zadnjih 12 kilometrih na zavitih ozkih cestah Bretanije je prišlo do kar štirih padcev, na tleh se je znašel tudi Primož Roglič (Jumbo-Visma) in začel svoj križev pot.

Zdravniško pomoč je ta dan iskalo kar 21 kolesarjev, a le dva sta morala odstopiti. Robert Gesink (Jumbo-Visma) se je na tleh znašel že na uvodu v etapo, ko ga je na tla spravil neprevidni Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), ki se je ob padcu prav tako huje poškodoval, a z dirko lahko nadaljeval.

Drugi odstop smo videli v zaključku etape, ko je na ostrem ovinku trdoto tal občutil Jack Haig (Bahrain Victorious). Z zlomljeno ključnico in pretresom možganov je moral zapustiti dirko in se odpravil v bolnišnico.

V zaključku tretje etape jo je grdo skupil tudi Caleb Ewan (Lotto Soudal). Avstralec se je na tleh znašel po lastni napaki, po trku s Timom Merlierom (Alpecin-Fenix) je izgubil ravnotežje in padel. Zlomil si je ključnico, zaradi česar je končal z dirko, a ker se je padec zgodil znotraj zadnjih 3 kilometrov, so mu pripisali čas zmagovalca. Uradno je tako z dirke odstopil dan kasneje, ko se ni prikazal na štartu.

Caleb Ewan je prejel čas zmagovalca, a naslednji dan jasno ni bil na štartu. (vir: twitter)

Naslednji dnevi so bili nekoliko mirnejši. Kronometer, šprint in najdaljšo etapo dirke so preživeli vsi, čeprav je prav slednja zahtevala svoj davek. Primož Roglič je tam prvič razkril, da zaradi poškodbe letos ne more biti konkurenčen.

Osma etapa je bila prva gorska. Že od samega začetka dalje je bil tempo peklenski, kolesarje pa je cel dan spremljal tudi dež. Primož Roglič in Geraint Thomas sta povsem popustila in izgubila več kot pol ure, z njima pa so v cilj prišli tudi vsi šprinterji. Morda celo nekoliko presenetljivo so dan preživeli vsi, a za ovinkom jih je čakal še hujši preizkus.

Deveta etapa je bila s 4500 višinskimi metri najtežja v podaljšanem prvem tednu dirke. Vreme je bilo še slabše kot dan prej, kolesarje je močno zeblo, videli smo lahko, kako nase natikajo neoprenske drese in rokavice, čaj v plastenkah je bil obvezna oprema, a kljub temu je bilo trpljenje veliko.

Še preden se je etapa začela, sta s kolesa sestopila dva zvezdnika karavane. Primoža Rogliča so v to prisilile poškodbe, Mathieuja van der Poela pa misel na olimpijado. Odločitev slovenskega asa je podpiral večji del javnosti in po tem, kar je v nadaljevanju lahko videl tudi sam, je bil najbrž vesel, da se ni odločil za še en dan trpljenja.

Po petih dneh trpljenja je Primož Roglič spoznal, da nadaljevanje nima smisla. (vir: twitter)

Tekom etape so puško v koruzo vrgli trije kolesarji. Najprej je v ekipno vozilo sedel Jasper De Buyst (Lotto Soudal), nekaj minut kasneje je imel dovolj tudi Nans Peters (AG2R Citroen), trpljenje in lov časovne zapore pa ni bilo po godu Timu Merlieru (Alpecin-Fenix).

Že od samega začetka se je vedelo, da bo pred šprinterji težek dan, v katerem obstaja velika možnost, da jih »povozi metla« in se tako proti lastni volji poslovijo od dirke. Sedmerico je res doletela takšna usoda, v njej pa je bilo kar nekaj zvenečih šprinterskih imen. Arnaud Demare (Groupama-FDJ) in Bryan Coquard (B&B Hotels) sta upala, da bosta v Franciji osvojila katero izmed etap, a te možnosti ne bosta imela več. Poleg Francozov je časovna zapora odrezala tudi Stefana De Boda (Astana-Premier Tech), Nica Dlaminija (Qhubeka Assos), Loica Vliegena (Intermarche-Wanty-Gobert), Jacopa Guarnierija (Groupama-FDJ) in Anthonyja Delaplaca (Arkea Samsic).

DNF – etape ni končal
DNS – etape ni začel
OTL – izven časovne omejitve

1. etapa

SUTTERLIN Jasha (DSM) – DNF
KONOVALOVAS Ignatas (Groupama-FDJ) – DNF
LEMOINE Cyril (B&B Hotels) – DNF

2. etapa

SOLER Marc (Movistar) – DNS

3. etapa

GESINK Robert (Jumbo-Visma) – DNF
HAIG Jack (Bahrain Victorious) – DNF

4. etapa

EWAN Caleb (Lotto Soudal) – DNS

9. etapa

ROGLIČ Primož (Jumbo-Visma) – DNS
VAN DER POEL Mathieu (Alpecin-Fenix) – DNS
DE BUYST Jasper (Lotto Soudal) – DNF
PETERS Nans (AG2R Citroen) – DNF
MERLIER Tim (Alpecin-Fenix) – DNF
DEMARE Arnaud (Groupama-FDJ) – OTL
COQUARD Bryan (B&B Hotels) – OTL
DE BOD Stefan (Astana-Premier Tech) – OTL
DLAMINI Nic (Qhubeka Assos) – OTL
VLIEGEN Loic (Intermarche-Wanty-Gobert) – OTL
GUARNIERI Jacopo (Groupama-FDJ) – OTL
DELAPLACE Anthony (Arkea Samsic) – OTL

Prejšnji članekMarianne Vos najmočnejša med ubežnicami, rožnato majico ubranila Van der Breggenova
Naslednji članekZa zmagovalcem zaostal uro in pol, časovno zaporo zamudil za 40 minut, a vseeno vztrajal do Tignesa