Kateri profesionalni kolesarji še nimajo pogodbe za naslednjo sezono?

Kolesarska sezona se prihodnjo soboto z Dirko po Lombardiji počasi končuje, a kar nekaj kolesarjev še vedno nima pogodbe za prihodnjo sezono. Preverili smo, kdo so ti dirkači, med njimi je tudi nekaj zelo velikih imen. Večinoma so med njimi nekoliko starejši kolesarji, ki v preteklih sezonah niso dosegali najvišjih rezultatov.

Največje ime je zagotovo Mark Cavendish, 37-letni britanski kolesar, ki je letos vozil za ekipo Quick-Step Alpha Vinyl. Sicer je zmagal etapo na Dirki po Italiji in osvojil naslov državnega prvaka, a sezona še zdaleč ni bila takšna, kot si jo je želel. Ni nastopil na Dirki po Franciji, niti na svetovnem prvenstvu. Pred tedni se je šušljalo, da se zanj zanimata predvsem ekipi B&B Hotels in EF Education Easypost, a Američani so že podpisali nekaj velikih imen, tako da je za Cavendisha zmanjkalo prostora.

Pred dnevi je brez ekipe ostal tudi Nairo Quintana, ki je zaradi diskvalifikacije s Toura zapustil francosko moštvo Arkéa Samsic, kot potencialne zainteresirane ekipe pa mnogi mediji navajajo Astano, Movistar in celo UAE Emirates. Tudi njegov rojak Rigoberto Urán še ni uradno podpisal pogodbe, čeprar je iz zelo zanesljivih virov prišla informacija o podaljšanju pogodbe z EF Education Easypost do konca sezone 2024, ko naj bi se izjemno priljubljeni kolumbijski viking upokojil. Pogodbe nimata še dva Kolumbijca, Esteban Chaves (EF Education) in Fernando Gaviria, izjemen šprinter, ki zapušča ekipo UAE Emirates. Zanj naj bi se zanimala ekipa Movistarja, ki v zadnjih sezonah nima konkurenčnega šprinterja.

Brez službe za naslednjo sezono je tudi italijanski veteran Domenico Pozzovivo, ki je letos kljub visoki starosti in mnogih težkih poškodbah v dolgi karieri, zaradi katerih je moral močno spremeniti svoj stil vožnje, vseeno osvojil visoko osmo mesto na Giru. Včeraj je na dirki po Emiliji osvojil tretje mesto, zaostal je le za Tadejem Pogačarjem in Enricom Masom. Obstaja verjetnost konca kariere tega nizkoraslega kolesarja z juga Italije, kar bi pomenilo, da bi Italija v dveh letih izgubila kar tri vrhunske hribolazce, Pozzoviva, Vincenza Nibalija in Fabia Aruja.

Pozzovivo na Dirki po Italiji, kjer je bil skupno osmi.

Presenetljivo je brez pogodbe za naslednje leto tudi Yves Lampaert (Quick-Step Alpha Vinyl), ki je letos dobil uvodno etapo Dirke po Franciji in oblekel rumeno majico, fenomenalen pa je bil tudi na spomladanskih klasikah. Med tiste, ki še nimajo ekipe spadajo še Ruben Guerreiro (EF Education), Max Walscheid (Cofidis), Samuele Battistella (Astana Qazaqstan), Sebastien Reichenbach (Groupama FDJ) in Juán Sebastian Molano (UAE Emirates).

Ekipe nima tudi eden nejboljših slovenskih kolesarjev vseh časov, 30-letni Jan Polanc, ki že deset let dirka za UAE Emirates in njihovo predhodnico, Lampre Merida. Poleti je izrazil željo po novem okolju, tako da se lahko zgodi, da bo Polanc res zamenjal ekipo. Letos je osvojil svojo prvo zmago po dolgem času na dirki Trofeo Laigueglia, bil pa je tudi izvrsten dvanajsti na Dirki po Španiji. Po eni najboljših sezon v njegovi karieri se ni treba bati, da bi kolesar iz Britofa prihodnje leto ostal brez moštva. Ekip za prihajajočo sezono še niso potrdile tri slovenske kontinentalne ekipe, ki pa bodo to storile v prihodnjih tednih.

Prejšnji članekVinegaard kralj Hrvaške, Mohorič zopet odličen
Naslednji članekDani Martinez še ne želi obljubiti nadaljnje zvestobe Ineos Grenadiersom