Kateri kolesarji bodo novo leto začeli brez ekipe?

Z jutrišnjim dnem se za profesionalne kolesarje že začenja nova sezona. Naša Jan Tratnik in Domen Novak bosta uradno postala člana Jumbo Visme in UAE Emiratesa. Videli bomo tudi vse nove drese v World Touru, čeprav so jih mnoge ekipe že predstavile. A nekaj kolesarjev vseeno ne bo moglo pozirati v novih klubskih opravah, saj še vedno nimajo ekipe za novo sezono. Med njimi je kar nekaj zvenečih imen.

Prvo je zagotovo Mark Cavendish. Britanski državni prvak je letos vozil za Quick Step-Alpha Vinyl, že nekaj mesecev pa kolesarski privrženci ugotavljamo, kje bo njegova naslednja destinacija. Za zdaj se najbolj verjeten zdi prestop v Astano Qazaqstan, ki je ena redkih ekip, ki še nima zapoljnenih vseh 29 mest za kolesarje.

Cavendisha, ki se želi z Eddyjem Merckxom izenačiti po številu etapnih zmag na Dirki po Franciji, naj bi pred dnevi celo videli testirati kolo Wilier Triestine v barvah Astane. Kazahstanska ekipa, ki je letos izgubila tako Miguela Angela Lopeza kot legendarnega Vincenza Nibalija, bi še kako potrebovala dobrega kolesarja, ki bi jim pomagal do odličnih rezultatov.

In prav Miguel Angel Lopez je drugo največje ime brez kluba za prihodnjo sezono. Astana je pred tedni odpustila Kolumbijca zaradi tesnih stikov z Dr. Marcosom Maynar Mariñom, ki je bil aretiran v eni izmed antidopinških preiskav. Zaradi tega je nezanimiv za večino boljših ekip, kar ga postavlja v nezavidljiv položaj.

V težki poziciji je tudi njegov rojak Nairo Quintana, ki je bil letos med Dirko po Franciji pozitiven na tramadol. Sicer to zdravilo po pravilih Mednarodne kolesarske zveze ne sodi med poživila, zaradi katerih bi se kolesarjem odrejalo prepovedi dirkanja, a Quintana je bil vseeno diskvalificiran s Toura. Strinjal se je s tem, da z ekipo Arkea-Samsic podpiše novo pogodbo, vendar do tega nikoli ni prišlo. Bivši zmagovalec Dirke po Italiji in Španiji naj bi bil blizu prestopa v svojo bivšo ekipo, španski Movistar, a zaenkrat do podpisa pogodbe še ni prišlo.

Nairo Quintana v dresu zdaj že bivše Arkee Samsic

Brez pogodbe je tudi 40-letni Domenico Pozzovivo, ki je letos kljub visoki starosti dirkal imenitno. Sicer je prejel ponudbo iz svoje dosedanje ekipe, Intermarché Wanty, a za zdaj ni veliko znanega. Brez ekipe ostajata tudi njegova rojaka, Davide Vilella in Oliveiro Troia.

Ekipo za novo sezono so v zadnjem hipu izgubili tudi člani nedavno propadle ekipe B&B Hotels. Nekaj kolesarjev je sicer našlo nove ekipe. Luca Mozzato se seli v Arkeo-Samsic, Victor Koretzky v Boro-hansgrohe in Axel Laurance v Alpecin-Deceuninck. Dobro so se znašli tudi Nick Shultz, Stephen Williams in Ramon Sinkeldam, kolesarji, ki so že podpisali pogodbo s francosko ekipo, pa vseeno zadnji hip našli novega delodajalca.

Žal pa veliko kolesarjem ni uspelo podpisati novih pogodb, zato so bili primorani končati kariere. Največje ime med njimi je zagotovo Pierre Rolland, dvakratni zmagovalec etape na Dirki po Franciji. Prostih je še nekaj kolesarjev iz bivše ekipe Gazprom-RusVelo, ki so ji prepovedali dirkanje zaradi ruske opresije na Ukrajino, medtem ko italijanski Drone Hopper-Androni postaja kolumbijska kontinentalna ekipa.

Prejšnji članekMoč Remca Evenepoela: izbral si bo lahko kar pet pomočnikov na Dirki po Italiji
Naslednji članekV prihodnje nič več terminskega prekrivanja World Tour dirk