Katere ekipe so bile najuspešnejše na Grand Tourih zadnjih dveh let?

V zadnjih dveh letih smo v sklopu Grand Tourov lahko spremljali 126 izjemnih etap, pod katere so se podpisali kolesarji 20 ekip. Levji delež je pripadel World Tour ekipam, med katerimi le eni ni uspelo osvojiti niti ene etape.

Kolesarsko javnost najbolj navdušujejo tritedenske dirke. Tam se za zmage borijo najboljši kolesarji sveta, podprti z najboljšimi pomočniki, ki jih profesionalni svet premore. Gre za ultimativno dokazovanje moči in mnogim kolesarjem zmaga etape na enem izmed Grand Tourov predstavlja največji dosežek kariere.

V karavani so moštva, ki vsako leto računajo na končno zmago ali vsaj na mesto na stopničkah, po poti pa pričakujejo tudi nekaj etapnih zmag. Na drugi strani so ekipe, ki jim je jasno, da nimajo pravega kandidata za skupno zmago in se osredotočijo le na etapne uspehe. Že ena etapna zmaga jim predstavlja uspešno tritedensko dirko.

V nadaljevanju vam predstavljamo lestvico etapnih zmag posameznih ekip, ki jo je sestavil priznan Twitter profil ammattipyoraily.

Največ zmag, kar osemnajst, je na svoj račun zbrala zasedba Jumbo-Visme. Nizozemci so se v zadnjih letih razvili v eno najboljših ekip karavane, kar se kaže tudi v številu zmag. Večinski delež zmag sta v ekipno kvoto prispevala Primož Roglič (5) in Wout van Aert (6), nekaj pa so jih dodali še Sepp Kuss, Koen Bouwman, Christophe Laporte in Jonas Vingegaard.

Na drugem mestu najdemo zasedbo Quick Step-Alpha Vinyla. Belgijci so do vzpona Jumba-Visme vsako leto držali primat najuspešnejše ekipe po številu zmag, v zadnjem času pa se morajo sprijazniti z drugim mestom. Člani ekipe so na Grand Tourih zbrali 14 etapnih zmag, pri čemer sta bila najuspešnejša šprinterja Fabio Jakobsen (4) in Mark Cavendish (5). Remco Evenepoel je dodal dve etapni zmagi, Julian Alaphilippe pa zgolj eno.

Z naskokom najuspešnejše prokontinentalno moštvo je bil Alpecin-Deceuninck. Na krilih Mathieuja van der Poela (2) in Jasperja Philipsena (4) so dosegli kar 12 etapnih zmag, kar jih uvršča na tretje mesto. V prihodnji sezoni se bodo torej več kot zasluženo ponašali z World Tour statusom.

Na četrtem mestu najdemo še eno “slovensko ekipo”. Kolesarji UAE Emiratesov so dosegli 11 etapnih zmag, pri čemer jih je več kot polovico osvojil Tadej Pogačar (6).

Na drugi strani lestvice najdemo poražene ekipe preteklih dveh let. Mnoga moštva so lahko razočarana nad svojimi dosežki, a z naskokom največje razočaranje predstavlja Astana Qazaqstan. Ekipa, ki je v zadnjih letih preživljala precej internih težav, na zadnjih šestih Grand Tourih ni prišla niti do ene etapne zmage.

Propadla in prokontinentalna ekipa

Če ste sešteli število zmag na lestvici, ste verjetno opazili, da seštevek ni enak številu 126, koliko etap smo videli. To je posledica kar treh etapnih zmag Qhubeke-NextHash na lanski Dirki po Italiji, ki pa žal niso bile dovolj, da bi ekipa pridobila sponzorska sredstva za nadaljnji obstoj.

Prav tako na lestvici manjka še ena ekipa – Eolo-Kometa. Mlado moštvo, ki mu dirigirata Alberto Contador in Ivan Basso, je v svoji kratki zgodovini že prišla do etapnega uspeha. Tega jim je prinesel Lorenzo Fortunato, ki je bil na mitskem Zoncolanu hitrejši od našega Jana Tratnika.

Prejšnji članekDirka po Italiji 2023 s kar tremi vožnjami na čas?
Naslednji članekDirektor Jumba udeležen v preiskavah zaradi pranja denarja