Karavana danes prvič zaključuje v gorah

Na letošnji Dirki po Franciji gledalci nismo vajeni dolgo čakati na pomembne etape. Že drugi dan smo videli prvo gorsko etapo, danes pa je na vrsti prvi gorski cilj. Po 160. kilometrih dirkanja bo karavana dan končala v Orcières-Merlette, do katerega vodi vzpon prve kategorije. Prvič letos pričakujemo resnejše boje med kandidati za končno slavje.

Današnja etapa ni najtežja na dirki, še več, ni niti najtežja do sedaj. Kolesarji so v drugi etapi premagali več višinskih metrov, kot jih bodo danes, a kar bo današnjo etapo naredilo zanimivo, je zaključni vzpon.

Ogrevanje do Pont-du-Fosseja

Prvi del trase je lahek, prvič se bo cesta začela dvigovati šele po slabih šestdesetih kilometrih, ko se bo karavana podala proti prvemu kategoriziranemu gorskemu cilju. Ta bo tretje kategorije, točke v boju za pikčasto majico pa bodo najverjetneje pobrali ubežniki.

Nato sledi dolg spust proti Visokim Alpam, v katerih se bo končala etapa. Pred vstopom v vasico Pont-du-Fosse, kjer se bo začel ciljni vzpon, bodo kolesarji premagali še tri krajše vzpone.

Na zadnjem, ki vrh doseže 19 kilometrov pred ciljem, lahko pričakujemo, da bodo v ospredje prišle ekipe favoritov. Dober položaj pred vstopom na zadnji klanec bo namreč ključen.

Profil četrte etape. vir: twitter

Pol ure resnice

Kolesarji bodo mimo table, ki označuje začetek vzpona vozili sedem kilometrov pred ciljem. Nato se cesta postavi pokonci. Ne gre za izjemno težek vzpon, a tudi ne za najlažjega. Sedem kilometrov se bo vzpenjala s povprečnim naklonom 6,7 odstotka, najstrmejši odseki pa bodo na vrsti v prvi polovici vzpona.

Vzpon je razvrščen v prvo kategorijo, kar pomeni, da zmagovalca etape na vrhu čaka deset točk v boju za pikčasto majico. A danes bo pomembnejša skupna razvrstitev in dokazovanje, kdo zmore in kdo ne.

Zaključni vzpon ni dovolj strm niti dovolj dolg, da bi videli večje časovne razlike med favoriti. Etapni zmagovalec se bo najverjetneje izluščil nekaj kilometrov pred ciljem, morda celo v zadnjih tisočih metrih. Največ možnosti bodo imeli eksplozivni hribolazci, med katere spadajo Julian Alaphilippe, Adam Yates, Sergio Higuita in seveda slovenski dvojec Tadej Pogačar in Primož Roglič.

Skupnega zmagovalca še ne bomo našli

Danes kolesarja za skupno zmago še ne bomo našli, a vseeno bo odgovorjeno eno izmed pomembnejših vprašanj. Izvedeli bomo, kdo skupni zmagovalec ne bo. Tisti kolesar, ki danes ne bo uspel slediti skupini favoritov, bo podpisal »smrtno obsodbo«.

V prihodnjih dneh karavano čakajo veliko težji vzponi, na katerih bomo že lahko videli prave boje za rumeno majico. V kolikor kateri izmed favoritov skupino izpusti že danes, nanj ne moremo resno računati niti, ko bo karavana zavila na strmejše vzpone.

Je že čas za rumeno majico?

Velika uganka letošnjega Toura je, kdaj je pravi čas za napad na rumeno majico. V preteklih letih bi rekli, da četrta etapa še zdaleč ni ta trenutek, a letošnja dirka je drugačna. Nobeden ne ve, ali bo izpeljana do konca in kakšne bodo odločitve organizatorja, v kolikor ji zagrozi konec.

Favoriti se bodo tako verjetno želeli v rumeno obleči že nekoliko prej, kot smo tega vajeni in prav lahko se zgodi, da bo ta dan prišel že danes. Julian Alaphilippe ima sicer lepo priložnost, da majico obrani ter morda še nekoliko poveča prednost v skupnem seštevku.

Pogačar proslavlja obletnico prve etapne zmage

Tadej Pogačar je na lanski prvi šolski dan slavil svojo prvo etapno zmago na tritedenski dirki. Na deveti etapi Dirke po Španiji je v obupnih razmerah prvi prikolesaril na vrh Cortals d’Encamp in se veselil uspeha kariere.

Danes ima član UAE Emiratov lepo priložnost, da obletnico zmage proslavi s prvo etapno zmago na Dirki po Franciji. Pogačar ima resne možnosti, da osvoji najprestižnejšo etapno zmago v svetu kolesarstva, a svojo moč bo moral pokazati v boju z najboljšimi kolesarji sveta.

Danes mineva eno leto od Pogačarjevega prvega slavja na Vuelti. vir: twitter
Prejšnji članekNajboljša kolesarka sveta menja klubske barve
Naslednji članekVIDEO: Slovenski dan na Touru, Roglič do etape, Pogačar v belo