Kaj nam je pokazalo prvih sedem etap na Touru

Situacija se od zadnje velike večdnevne dirke Criterium du Dauphine ni bistveno spremenila. Primož Roglič in JV so na prvi tretjini dirke še enkrat pokazali, da so v tem trenutku najmočnejši. Primož je v skupni razvrstitvi drugi, Tom peti, WV Aert je zmagal dve in Primož eno etapo. Na edini etapi, kjer so se resno med seboj pomerili kandidati za skupno zmago, sta vlak JV in Primož znova dokazala svojo kvaliteto.

Tako ekipa kot Primož sta znotraj peletona pridobila zelo pomemben status in spoštovanje. To je pokazala že prva etapa, kjer so ravno kolesarji JV z Tonyjem Martinom na čelu nevtralizirali dirko, ki je postajala izredno nevarna. Primož tako kot na Vuelti, kjer je lepo sodeloval s španskim zvezdnikom Valverderjem, tukaj sodeluje z domačim zvezdnikom Alaphilippom. Verjetno ni naključje, da niti Roglič niti WV Aert nista pokrila pobega v drugi etapi, kjer je Alaphilippe oblekel rumeno majico. Na tak način si tako Primož kot JV pridobivata zaveznike v nadaljevanju dirke.

Taktika  dirkanja JV pa se precej razlikuje od US Postala in Sky-a. JV ob lovu na rumeno majico dovoljuje svojim kolesarjem tudi etapne zmage. Na ta način naj bi bili ti kolesarji še bolj motivirani za pomoč svojemu kapetanu. Edino vprašanje, ki se pojavlja pri tem je, ali bo WV Aert imel dovolj energije in moči do konca dirke, on je namreč edini v ekipi, ki še ni odvozil tritedenske dirke.

Van Aert zaenkrat deluje odlično, vprašanje pa je ali bo zdržal do konca. vir: twitter

Vse nas tudi zanima, kakšna je forma in kako bo deloval Tom Dumuolin. Prepričan sem, da Tom ne bo deloval proti Primožu in tudi ekipa se ne bo žrtvovala zanj na račun Primoža. Je pa odličen sokapetan in skupaj s Primožem sta par kot so bili v preteklosti pri Skyu: Wiggins – Froome, Froome – Thomas, Thomas – Bernal. Razlog je preprost, Primož je namreč boljši in močnejši kolesar. Tom ni bil nikoli na nivoju kot je sedaj Primož. Zadnja etapna zmaga, ki jo je dosegel Dumuolin je bila 20.5.2017 na Giru. Zadnji velik rezultat pa je bilo 2.mesto na TDF 2018. V zadnjih dveh letih pa je Primož izredno napredoval.

Tom Dumoulin  je v svoji 9 letni profesionalni karieri dosegel 21 zmag, od tega 2 GC, 16 TT in 3 etapne.

Primož Roglič je v svoji 5 letni profesionalni karieri dosegel 41 zmag, od tega 11 GC, 11 TT, 17 etapnih in 3 na enodnevnih dirkah.

Seveda pa je za ekipo JV Tom Dumouolin zelo pomemben člen. S prihodom v ekipo JV je prišel v zanj povsem novo okolje. Od edinega zvezdnika in kapetana v ekipi je prišel v ekipo, ki ima v tem trenutku tri velike zmagovalce: Primoža, WV Aerta in Dylana. Ob tem sta letos zmagovala že Kuss in Bennett. Vprašanje je, kako to vpliva na njegovo samozavest in motivacijo. Verjamem, da je dovolj močan, da bo na tej dirki in v nadaljevanju pokazal vso svojo kakovost.

Jutri se nadaljuje boj za skupno zmago na dirki, v kateri se bodo spopadli Slovenca, Kolumbijci in Francozi.

Prejšnji članekVIDEO: Lutsenko uspešno pobegnil, med favoriti brez sprememb
Naslednji članekAmund Grondahl Jansen zapušča Jumbo-Vismo