Jumbo-Visma tudi uradno ostaja brez glavnega sponzorja

Namigovanja so postala resničnost. Jumbo se po koncu sezone 2024 umika iz športnega sveta, kar pomeni, da ne bo več sponzoriral nizozemske kolesarske ekipe.

Zasedbo Jumbo-Visme v naslednji sezoni in pol čaka pomembna naloga. Najti morajo podjetje, ki bi bilo pripravljeno v moštvo na letni ravni vložiti vsaj 12 milijonov evrov in tako zakrpati finančno luknjo, ki bo nastala po odstopu Jumba z mesta sponzorja.

Nizozemska trgovinska veriga v zadnjih letih doživlja precejšnje pretrese, posledica katerih je tudi spremenjena porazdelitev finančnih sredstev. Pred časom je bil sedaj že nekdanji direktor Jumba Frits van Eerd vpleten v afero pranja denarja, posledično pa je podjetju pripisal veliko črno piko.

Nizozemec je bil velik ljubitelj kolesarstva in eden glavnih pobudnikov sponzorstva Jumbo-Visme. Po njegovem odhodu je povezava s kolesarstvom precej manj močna, kar se odraža tudi preko prekinitve sponzorstva.

Jumbo je s sponzorstvi v zadnjih letih pridobil prepoznavnost tako na nizozemskem kot širše. (vir: twitter)

Pri Jumbu so sporočili, da sponzorstva ne bodo nadaljevali, saj so z ekipo osvojili vse, kar se osvojiti da. Od leta 2015, ko so prišli na krov, so pomagali soustvariti nekatere velike zmage, med drugim na vseh treh Grand Tourih, kot tudi na nekaterih najpomembnejših enodnevnih dirkah.

”Sponzorstvo nam je prineslo ogromno prepoznavnosti, a z ekipo smo sedaj osvojili vse, kar se osvojiti da,” je povedal direktor Jumba Ton van Veen.

”Letno vložimo več kot 20 milijonov evrov v športna sponzorstva, a vsak evro lahko zapravimo le enkrat. Denarja ne moremo vrniti strankam ali ga investirati v dolgotrajnost ali zdravje.”

Jumbo ima pogodbo z nizozemsko ekipo do konca leta 2024. Poudarjajo, da bodo dogovor spoštovali do konca, a v primeru želje drugega podjetja, da bi se ekipi pridružilo že prej, bi to brez težav dovolili.

Nizozemska kolesarska ekipa sicer ni edina, ki bo čutila posledice sponzorskega zmanjševanja Jumba. Prav tako bo brez denarja ostal drsalni oddelek Jumba-Visme, na denar podjetja pa v prihodnje ne bo moral računati niti zvezdnik Formule 1 Max Verstappen.

Prejšnji članekSlovenija enajsta država z zmago na vseh treh Grand Tourih
Naslednji članekMed plezanjem se je smrtno ponesrečil Matej Kravos, nekdanji zmagovalec Maratona Franja