Jumbo-Visma in Quick Step-Alpha Vinyl najuspešnejši ekipi sezone

Sezona je končana in v koledarju je ostala le še peščica lokalnih dirk, katere največje ekipe karavane ne zanimajo. Lestvica najuspešnejših ekip sezone je tako končana, na vrhu pa sta se znašli kar dve ekipi.

Dolga sezona je postregla z obilico zanimivih dirk, napetih bojev in tudi nekaterimi razočaranji. Slednja bodo s časom pozabljena, v zgodovino pa se bodo zapisale zgolj zmage. Teh so v letošnji sezoni največ zbrali kolesarji Jumbo-Visme in Quick Step-Alpha Vinyla.

Presenetljivi adut Jumbo-Visme

Prav noben izmed znamenite trojice ni osvojil več zmag, kot Olav Kooij. (vir: twitter)

Člani Jumbo-Visme so v dresu moštva osvojili 48 zmag, pripisali pa smo jim tudi uspeh Tobiasa Fossa na svetovnem prvenstvu v vožnji na čas. Skupna kvota se tako dvigne na 49 zmag, kar je dovolj za mesto na vrhu lestvice.

To je druga najuspešnejša sezona nizozemskega moštva. Uspešnejši so bili le leta 2019, ko so osvojili kar 51 zmag.

Največ zmag je na svoj račun zbral presenetljivi adut nizozemske ekipe. Kar dvanajstkrat je uspeh slavil Olav Kooij, nadobudni šprinter, ki je dokazal, da se v prihodnosti lahko bori tudi z “velikimi fanti”.

Na drugem mestu v ekipi je Wout van Aert, ki je prišel do 9 zmag, Jonas Vingegaard jih je dodal 7, Primož Roglič in Christophe Laporte pa 5.

Dvojec vlekel naprej vlak Quick Step-Alpha Vinyla

Rezultatsko breme sta prevzela Remco Evenepoel in Fabio Jakobsen. (vir: twitter)

Tudi v taboru Quick Step-Alpha Vinyla se veselijo izjemnega števila zmag. Njihovi člani so se v dresu ekipe namreč podpisali pod 47 zmag, še dve pa so dosegli v reprezentančnem dresu. Fabio Jakobsen je bil najhitrejši na evropskem prvenstvu, Remco Evenepoel pa na svetovnem prvenstvu.

Prav omenjena dvojica je bila tudi najuspešnejša v zbiranju zmag preko celotne sezone. Remco Evenepoel je ekipi prinesel neverjetnih 15 zmag, Fabio Jakobsen pa dve manj. Na tretjem mestu je Mark Cavendish, ki je osvojil precej manj zmag, njegova kvota se je ustavila pri številki 5.

Za belgijsko zasedbo se letošnja sezona sicer ne zdi nič posebnega. V preteklosti so pogosto dosegali preko 60 zmag, v najboljših sezonah pa je številka prešla tudi številko 70.

Alpecin-Deceuninck najuspešnejša prokontinentalna ekipa

Jasper Philipsen je osvojil tudi najprestižnejši šprint sezone na Elizejskih poljanah. (vir: twitter)

Visoko na lestvici najdemo ekipo Alpecin-Deceuninck. Ta je ponovno kraljevala v prokontinentalnem razredu in prišla do z naskokom največ zmag. Na svoj račun jih je ekipa zbrala kar 33, kar jo uvršča na visoko peto mesto tudi na absolutni lestvici.

Rezultatsko breme so na svoja ramena prevzeli trije kolesarji. Največ zmag, kar 14, je ekipi prinesel Jasper Philipsen, po 5 pa sta jih osvojila Mathieu van der Poel in Tim Merlier.

Belgijska ekipa bo tako zasluženo v naslednji sezoni storila korak naprej. Zaprosili so namreč za licenco World Tour, ki jim bo podeljena, če ne bo večjih presenečen.

Astana-Qazaqstan najslabša ekipa

Precej nizko je treba iti na absolutni lestvici, da najdeš najslabšo ekipo World Tour razreda. Na 51. mestu med vsemi ekipami (tudi prokontinantalnimi in kontinentalnimi) se je znašla zasedba Astane-Qazaqstan.

Ekipa Aleksandra Vinokurova ima za seboj porazno sezono, v kateri je zbrala le pet zmag. Prav noben kolesar ni osvojil več kot ene zmage.

Na srečo je kazahstansko moštvo v preteklih sezonah bilo bolj uspešno in nabralo dovolj točk, da se je z lahkoto izognilo izpadu iz World Tour sveta. V prihodnje pa bo morala ekipa nekaj spremeniti, saj ji v nasprotnem primeru grozi izpad v nižji rang tekmovanja.

Za primer lahko povemo, da je ekipa Lotto Soudal, ki bo ob koncu leta padla v prokontinentalni razred, v letošnji sezoni zbrala 26 zmag, kar jo uvršča na visoko sedmo mesto.

Lestvica World Tour in prokontinentalnih ekip

#Ime ekipeRazred tekmovanjaŠtevilo zmag
1Jumbo-VismaWT49
2Quick-Step Alpha VinylWT49
3UAE EmiratesWT48
4INEOS GrenadiersWT39
5Alpecin-DeceuninckPRT33
6BORA-hansgroheWT30
7Lotto SoudalWT26
8Intermarché-Wanty-Gobert MatériauxWT24
9BikeExchange-JaycoWT22
10Bahrain-VictoriousWT21
11Groupama-FDJWT20
12Trek-SegafredoWT19
13CofidisWT19
14MovistarWT19
15Israel-Premier TechWT15
16TotalEnergiesPRT15
17Arkéa SamsicPRT12
18AG2R Citroën TeamWT11
19Team DSMWT10
20EF Education-EasyPostWT10
21Uno-X Pro Cycling TeamPRT8
22Caja Rural-Seguros RGAPRT7
23Bardiani-CSF-FaizanèPRT7
24Drone Hopper-Androni GiocattoliPRT6
25Astana Qazaqstan TeamWT5
26B&B Hotels-KTMPRT5
Prejšnji članekMovistar okrepil tako gorski kot šprinterski oddelek
Naslednji članekBo Jonas Vingegaard branil zmago na Dirki po Franciji?