Julian Alaphilippe izpušča olimpijske igre v Tokiu

Francoski zvezdnik Julian Alaphilippe je na družbenih omrežjih sporočil, da se je skupaj s selektorjem francoske reprezentance in trenerjem Deceuninck-Quick Stepa odločil, da izpusti letošnje olimpijske igre.

Dva meseca pred olimpijsko cestno preizkušnjo je Julian Alaphilippe iz bobna potegnil svoje ime. Na Japonsko ne bo odpotoval in bo svoje mesto v reprezentanci raje prepustil drugim kolesarjem.

»Pozdravljeni, obveščam vas, da sem se po dolgem premisleku in dogovoru s francoskim selektorjem in svojim moštvom Deceuninck-Quick Step odločil, da ne kandidiram za mesto v ekipi za prihajajoče olimpijske igre v Tokiu,« je zapisal Alaphilippe.

»Gre za osebno in dobro premišljeno odločitev. Cilji v zaključku sezone so že določeni in treba je sprejeti določene odločitve. S ponosom bom oblekel francoski dres na svetovnem prvenstvu. Ekipi, ki bo nastopala, seveda želim vse dobro.«

Aktualni svetovni prvak ni razkril, kaj je razlog odpovedi nastopa, a k odločitvi verjetno pripomore več dejavnikov. Trasa cestne dirke v Tokiu je za Francozove kolesarske predpostavke nekoliko prezahtevna. Dirkalo se bo namreč v okolici gore Fuji, kjer je teren zelo hribovit in trasa je zarisana tako, da bolj odgovarja »čistokrvnim« hribolazcem.

Velik vpliv na odločitev ima zagotovo tudi prihajajoče rojstvo otroka. Ta naj bi na svet prijokal v juniju in Alaphilippe se bo svojemu prvorojencu in partnerici Marion Rousse v prvih mesecih želel povsem posvetiti.

Potem je tu še vprašanje sponzorjev, ki si ga želijo videti na domači Dirki po Franciji. Ta se bo končala le šest dni pred olimpijado in mnogi kolesarji se bodo odločili za eno ali drugo dirko. Alaphilippe naj bi po nekaterih informacijah zaradi rojstva otroka ekipo celo zaprosil za odsotnost na Touru in udeležbo na Giru, a je naposled prevladal sponzorski vpliv.

Nato pa je tu še branjenje naslova svetovnega prvaka. Lou Lou je lani v Imoli prvič oblekel mavrično majico, ki si jo želi na ramenih nositi še vsaj leto dni. Za kaj takega bo moral zopet najhitreje opraviti s traso svetovnega prvenstva, ki bo letos potekalo v Belgiji.

Trasa svetovnega prvenstva bo potekala po znanih območjih, kjer se v spomladanskem času kolesarji ponavadi borijo za zmage na klasikah. Na njih pa že vrsto let blesti tudi Alaphilippe, ki bo tako na svetovnem prvenstvu spadal v najožji krog favoritov.

Prejšnji članekŠportni direktor BikeExchanga izključen z Dirke po Italiji
Naslednji članekPonoven vzlet »Žepne rakete«, Mohorič na 16. mestu