Julian Alaphilippe bo branil naslov svetovnega prvaka

Za Julianom Alaphilippom je težko leto polno padcev in poškodb. Zadnji v vrsti ga je z izpahnjeno ramo poslal z Dirke po Španiji in ogrozil njegov nastop na svetovnem prvenstvu. A francoski selektor je sporočil, da Alaphilippe odhaja v Avstralijo.

Na veselje francoskih in mnogih tujih navijačev bo Julian Alaphilippe branil naslov svetovnega prvaka. Po dveh zaporednih zmagah v boju za mavrično majico, se v lov nanjo podaja še tretje leto zapored.

Letos je sicer Francoz precej manj izrazit favorit kot pred leti. Trasa mu sicer odgovarja, a vprašljiva je njegova forma. V letošnji sezoni se je veliko boril s poškodbami, ki so mu stalno prekinjale tekmovalni ritem.

Nazadnje je poškodbo staknil v 11. etapi Dirke po Španiji, kjer si je izpahnil ramo. Po slikanju se je razkrilo, da ni prišlo do zlomov, zaradi česar se je lahko hitro vrnil k treningom in pripravi na svetovno prvenstvo. A postavljalo se je vprašanje, če bo sploh vpoklican v reprezentanco.

Francoski selektor Thomas Voeckler je sedaj sporočil, da Julian Alaphilippe odhaja v Avstralijo. Po besedah nekdanjega nosilca rumene majice si je 30-letnik zaslužil vpoklic, četudi je za njim slabša sezona.

Aktualni svetovni prvak ima sicer zagotovljeno avtomatsko povabilo na svetovno prvenstvo. Posledično je bila odločitev Voecklerja precej lažja, saj je kljub vpoklicu Alaphilippa lahko mesto v reprezentanci zagotovil še osmim kolesarjem. Nihče ni izgubil mesta na račun 30-letnika, ki predstavlja le dodatno kvoto reprezentance.

Poleg člana Quick Step-Alpha Vinyla bodo v Avstraliji nastopili še Romain Bardet, Christophe Laporte, Valentin Madouas, Quentin Pacher, Florian Senechal, Pavel Sivakov, Remi Cavagna in Bruno Armirail.

Vpoklic Alaphilippa v reprezentanco sicer ne odgovarja direktorju ekipe Quick Step-ALpha Vinyla Patricku Lefevereju. Belgijec bi raje videl, da Francoz preskoči lov na mavrično majico in povsem okreva.

Želi tvegati, a mislim, da to ni pametno. Če bi bil jaz on, bi izpustil svetovno prvenstvo in vse stavil na italijanske dirke,” je povedal Lefevere, ki pa jasno prave objektivnosti nima. Italijanske dirke bi namreč Alaphilippe zmagoval v klubskem dresu, svetovno prvenstvo pa v reprezentančnem. Jasno je, kaj bi Lefevere videl raje.

Razumem pritisk – recimo temu – francoskih politikov. Jaz mu ne plačujem, da vozi za Francijo. Postati svetovni prvak je lepo, a raje bi videl, da dirka v našem dresu,” je še dodal.

Prejšnji članekMatej Mohorič stopil v bran klubskemu kolegu Fredu Wrightu
Naslednji članekDirka po Italiji 2023 s kar tremi vožnjami na čas?