Jonas Vingegaard in drugi favoriti za Dirko po Francijo ta teden pod drobnogledom

V Franciji se začenja Kriterij Dauphine, ki že vrsto leto nosi naziv generalke pred Dirko po Franciji. Tudi tokrat bodo na francoski dirki nastopili številni zvezdniki, ki jih čez slab mesec pričakujemo na največji dirki sezone.

Številni najboljši kolesarji za etapne dirke so v teh dneh pripotovali v Chambon-sur-Lac, kjer se bo začela in končala prva etapa Kriterija Dauphine. Že prvi dan bomo videli pet vzponov, ki pa še ne bodo resno preizkusili nog glavnih favoritov.

Kolesarji, kot so Jonas Vingegaard, Egan Bernal, Adam Yates, Richard Carapaz, David Gaudu, Enric Mas in Jai Hindley bodo svoje noge resneje testirali v drugem delu dirke, ki prinaša številne poznane vzpone, ki so pogosto tudi del trase Dirke po Franciji.

V tem tednu bo še posebej pod drobnogledom prvi adut Jumbo-Visme Jonas Vingegaard. Stavnice mu napovedujejo zmago na Kriteriju Dauphine, tudi za Dirko po Franciji pa je prvi favorit in za las pred našim Tadejem Pogačarjem, ki pred Tourom resnejših dirkaških dni ne bo imel.

Danski zvezdnik ni dirkal že vse od začetka aprila, ko se je podpisal pod zmago na Dirki po Baskiji. Zadnje tedne je tako preživljal na višinskih pripravah, kjer je dvigoval formo predvsem za Dirko po Franciji, zaradi česar ta morda v tem tednu še ne bo na najvišjem nivoju.

V četrti etapi kolesarje čaka vožnja na čas, ki bo eden ključnih dejavnikov v boju za končno zmago. (vir: twitter)

Pred Vingegaardom je pomemben teden, predvsem iz psihološkega vidika. Ob odsotnosti Tadeja Pogačarja je na dirki prvi favorit za zmago. Vse drugo kot osvojena rumena majica prihodnjo nedeljo bi bilo zanj veliko presenečenje in hkrati pokazatelj, da se bo potrebno na Dirki po Franciji osredotočati tudi na druge kolesarje in ne zgolj na Slovenca.

Zasedba na Kriteriju Dauphine bo sicer zares močna. Tu so praktično vsi kolesarji, ki jih čaka nastop na Dirki po Franciji. Kogar pa ni tu, bo kmalu nastopil na Dirki po Švici, kar pomeni, da bomo v naslednjih tednih dobili precej dobro sliko kam kotirajo posamezniki.

Na tokratni dirki bomo imeli svojega predstavnika tudi Slovenci. Naše barve bo v dresu Bahrain Victoriousa branil Matevž Govekar, ki se odlično znajde na razgibanem terenu. A prav veliko priložnosti za lastni uspeh ne bo imel, saj bo moral svoje adute postaviti na razpolago kapetanu Mikelu Landi.

Prejšnji članekSam Oomen o zabavi po Dirki po Italiji: “Primož Roglič obožuje pivo”
Naslednji članekChristophe Laporte 10 metrov pred ciljem strl srce ubežniku Herregodtsu