Je Geraint Thomas že odpeljal svojo zadnjo Dirko po Franciji?

Geraint Thomas je v pogovoru s sedmo silo namignil, da bi lahko bila naslednja sezona njegova zadnja. V njej pa morda ne bo napadal Dirke po Franciji, pač pa bo izzive iskal na drugih dirkah, kot so Dirka po Italiji in spomeniki.

Geraint Thomas pri 36 letih velja za enega najbolj izkušenih kolesarjev v karavani. Člani njegove kolesarske generacije leto za letom mahajo v slovo in Valižan je začutil, da se tudi sam bliža koncu kariere. Sezona 2023 bi znala biti njegova zadnja.

Vedno iskreni Thomas je v enem izmed zadnjih intervjujev namignil, da bi lahko po koncu naslednje sezone kolo postavil v kot. Pogodba z Ineos Grenadiers se mu namreč izteče in ne ve, ali ima še smisel iskati novo.

Že na zadnje podaljšanje pogodbe je Valižan čakal precej dolgo. Povezovalo se ga je z mnogimi klubi, na koncu pa so mu Britanci ponudili dvoletno podaljšanje sodelovanja. Tako je ostal v ekipi, del katere je že vse od njene ustanovitve leta 2010.

Thomas ima za seboj uspešno sezono, v kateri je dokazal, da kljub nekaj slabšim preteklim letom, še vedno lahko konkurira najboljšim. Ko je leta 2018 osvojil Dirko po Franciji in jo leto kasneje končal na drugem mestu, je bilo pričakovati, da bo 36-letnik še kdaj oblekel rumeno majico. A sledile so slabše sezone, ki so jih zaznamovale poškodbe. Letos pa se je znova dokazal, prevzel rezultatsko breme na svoja ramena in navdušil z zmago na Dirki po Švici ter tretjim mestom na Dirki po Franciji.

Letošnjo Dirko po Franciji je končal na tretjem mestu. (vir: twitter)

Mesto na stopničkah največje dirke na svetu bi lahko izkoristil za vodilno vlogo v prihodnji sezoni. Vendar pa Thomas resnih ambicij na francoski pentlji očitno nima več, saj je priznal, da ga v letu 2023 v Franciji morda ne bo.

Moramo se usesti in pogovoriti, kaj želim doseči. To bi lahko bilo moje zadnje leto, zato želim iz njega potegniti največ,” je bil odkrit 36-letnik.

“Iskreno ne vem, če bom nastopil na Touru, morda bom dirkal na Giru. Vse je še v zraku. Ne bi me motilo, če bi nekoliko spremenil zadeve.”

“Letos je bil koledar precej osvežujoč. Nastopil sem na nekaterih novih dirkah, kot so Coppi & Bartali, Liege-Bastogne-Liege, Valonska puščica in Dirka po Baskiji. To so dirke, na katerih še nisem nastopil ali pa sem dirkal le enkrat.”

Thomas želi v zaključku kariere torej predvsem uživati in se od kolesarstva posloviti pod lastnimi pogoji. Če bo napovedal upokojitev ob koncu leta 2023, ga lahko pričakujemo na več dirkah, kjer običajno ne bi nastopil. Valižan namreč želi preizkusiti vse, kar kolesarstvo ponuja.

Leto 2023 želim začeti nekoliko bolje kot letos. Želim dirkati na čelu dirke in vplivati na razplet. Ni nujno, da zmagujem, a dirkanje na čelu skupine je precej bolj zanimivo.”

Sezono bi rad začel na Tour Down Under. To bi bilo lepo mesto za začetek leta,” je še pojasnil Thomas in dodal, da bo pri odločitvah o prihodnosti veliko vlogo igrala tudi njegova žena.

Prejšnji članekTadej Pogačar in Jan Polanc v prihodnje s Shimanovo opremo
Naslednji članekTom Boonen: “Wout van Aert bi lahko letos dosegel več”