Jay Vine zdržal napade in potrdil skupno zmag

Moštvu UAE Emirates se je že obrestoval prihod Jaya Vinea. Avstralec je na premierni dirki v novem dresu osvojil skupno zmago in se podpisal pod svojo prvo skupno zmago v karieri. Zadnjo etapo Toura Down Under je sicer osvojil Simon Yates.

Jay Vine (UAE Emirates) je uspešno preživel napade zadnjega dne in brez večjih težav potrdil skupno zmago na Touru Down Under. Avstralec, ki se je profesionalni karavani pridružil šele leta 2020, je osvojil svojo prvo skupno zmago in z njo potrdil kakovost, ki jo je dokazoval že lani in zaradi katere ga je arabsko moštvo pred začetkom leta pripeljalo v svojo sredino.

Razplet zadnje etape smo pričakovano videli v zadnjih dveh kilometrih, ko se je karavana spopadla z vzponom Mount Lofty. Simon Yates (Jayco AlUla), ki je zasedal drugo mesto v skupnem seštevku, ni čakal in je napadel takoj, ko se je cesta postavila pokonci. Sledila sta mu le Ben O’Connor (AG2R Citroen) in Jay Vine.

Trojica si je privozila nekaj sekund rednosti in jasno je bilo, da bodo med seboj obračunali za etapno zmago. Ko se je cesta v zadnjih metrih nekoliko poravnala, je Vine že vedel, da je skupna zmaga njegova, vseeno pa se je podal tudi v lov za etapo.

Avstralec je prvi začel s šprintom in se hitro znebil O’Connorja, medtem ko se je Yates izkazal za trši oreh. Britanec je ostal v zavetrju in nato izkoristil odsek, ko se je cesta nekoliko spustila. Tam je prišel pred Vina in si privozil etapno zmago.

V skupnem seštevku je Yates zaostal le za Vineom, tretje mesto pa je zasedel Pello Bilbao (Bahrain-Victorious).

Neverjetno je stati tukaj v oranžni majici,” veselja ob zmagi ni skrival Jay Vine. “Nekateri ljudje pravijo, da moram nadoknaditi zamujen čas, a sem precej vesel s potekom svoje kariere.”

Po etapi je bil s tednom dirkanja po Avstraliji zadovoljen tudi Simon Yates, ki pa se zaveda, da bi lahko ob drugačnem poteku dogodkov tudi osvojil dirko.

“Sem smo prišli z visokimi ambicijami. Nismo osvojili skupne zmage, a smo lahko zadovoljni z etapo. Edina stvar, ki bi jo spremenil je prolog v dežju,” je povedal Britanec, ki je avstralskemu moštvu privozil prvo etapno zmago na domači dirki po letu 2019.

Prejšnji članekLuka Mezgec jutri začenja sezono
Naslednji članekSam Bennett najbolje preko kaotičnega zaključka uvodne etape Dirke po San Juanu