Jasper Stuyven izkoristil element presenečenja za največjo zmago kariere

Belgijec Jasper Stuyven je presenetljivi zmagovalec spomenik Milano-San Remo. Z napadom 3 kilometre od cilja je presenetil vso konkurenco, ki se je v lov podala prepozno in se mogla sprijazniti z bojem za drugo mesto.

Prvi spomenik sezone je še enkrat več spisal neverjetno zgodbo. V izjemno hitri dirki smo odločitev o zmagovalcu videli šele na dnu Poggia, kjer je svoj napad sprožil Jasper Stuyven (Trek-Segafredo). Belgijec si je danes privozil z naskokom največji uspeh kariere.

Pravi boji so se razvneli že na predzadnjem vzponu Cipressa, kjer je pred dirko morebiten napad napovedoval Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix). Jumbo-Visma se je bala napadov in zato narekovala izjemno oster tempo, s katerim so povsem izničili prednost ubežnikov, hkrati pa poskrbeli, da je vodilna skupinica preko vrha prišla skupaj.

Pred vstopom na mnogokrat odločilni vzpon Poggio se je na čelo postavila zasedba Ineos Grenadiers, ki so prvi zapeljali na 3,6-kilometrski klanec. Kmalu po tem, ko se je cesta postavila navkreber, se je skupina močno zredčila in v ospredju je ostalo le še okoli 15 kolesarjev, med njimi tudi Matej Mohorič (Bahrain Victorious).

Na vzponu naposled pravega napada nismo videli, so se pa prve razlike začele ustvarjati na spustu. A vse je kazalo, da bomo na ciljni ravnini videli skupinski šprint. Ko so kolesarji zapeljali v San Remo pa je udaril Stuyven. Belgijec je presenetil konkurenco, ki napada sprva ni jemala dovolj resno in 28-letnik si je privozil nekaj deset metrov prednosti.

Favoriti v ozadju so se spogledovali, nihče ni želel porabljati prepotrebne moči v lovu na Belgijca, ki je bil vse bližje uspeha. Kljub pojemanju moči Stuyvena in hitro drveči skupini v ozadju je Belgijec v zadnjih nekaj sto metrov zapeljal z manjšo prednostjo. Prav ta se je na koncu izkazala za odločilno. Kolesarji v ozadju so namreč šprint začeli prepozno in Stuyvena ujeli šele nekaj metrov za ciljno črto.

Drugo mesto je bilo danes oddano še enemu presenečenju dirke. Caleb Ewan (Lotto Soudal) je z izjemno predstavo presenetil prav vse, se preko vzponov uspel držati čela dirke in v cilju šprintati za zmago. Danes se mu ni izšlo, a tudi drugo mesto je verjetno več, kot si je lahko želel pred štartom.

Tretje mesto je pripadlo lanskemu zmagovalcu Woutu van Aertu (Jumbo-Visma), ki bo zagotovo nekoliko razočaran. Enako velja za preostala dva glavna favorita Van der Poela in Juliana Alaphilippa (Deceuninck-Quick Step), ki sta končala na 5. oziroma 16. mestu.

Dobro je danes nastopil tudi Matej Mohorič, ki se je dolgo časa držal na čelu dirke, a nato nekoliko izgubil stik tik pred vrhom Poggia. Na spustu je uspel ujeti vodilno skupinico in z njo zapeljal na Via Romo, kjer je v šprintu zasedel 11. mesto.

Luka Mezgec (BikeExchange) je danes dokazal, da bi lahko ob drugačni razporeditvi vlog znotraj moštva konkuriral tudi za najvišja mesta. V cilj je prišel na 49. mestu, le 29 sekund za zmagovalcem. Z dirko je uspešno opravil tudi Jan Tratnik (Bahrain Victorious), ki pa je svoje naloge končal že veliko pred koncem in je v cilj zapeljal na 135. mestu.

Prejšnji članekTadej Pogačar čisto pri vrhu najbolje plačanih kolesarjev
Naslednji članekElisa Longo Borghini do prve zmage v sezoni