Jan Tratnik z junaškim begom do etapne zmage

Jan Tratnik je osrednji junak 16. etape Dirke po Italiji. Slovenec je ves dan preživel v begu, vmes bežal tudi sam, v zaključku pa opravil z edinim zasledovalcem Benom O’Connorjem in se veselil prve etapne zmage na Grand Tourih.

Jan Tratnik je bil del velikega bega, ki se je odcepil že na začetku etape. Ubežniki so si privozili preko deset minut prednosti in jasno je postalo, da gre zmagovalca iskati med njimi. Tudi kolesarji v ospredju so se zavedali, da bo boj za etapno zmago potekal med njimi, zato so skušali zmanjšati skupino in tako izločiti šibkejše kolesarje.

Petdeset kilometrov do cilja, ko so kolesarji zavili na predzadnji vzpon dneva, sta se iz skupine ubežnikov odcepila Jan Tratnik in Manuele Boaro. Uspela sta pridobiti dobre pol minute prednosti pred zasledovalci, nato pa tempa Tratnika ni uspel držati niti Boaro in Slovenec se je sam odpeljal proti vrhu prelaza.

Član Bahrain-McLarena je prvi prečkal vrh vzpona, dobrih deset sekund pred Boarom. Zasledovalna skupina v ozadju prave složnosti ni našla, največ želje po priključku na čelo dirke je imel Ben Swift, ki je večkrat poskušal najti somišljenike, a bi vselej neuspešen. Naposled se je šest kolesarjev le podalo v lov za Tratnikom, a prednosti niso uspeli zmanjšati.

Zadnji vzpon je Tratnik začel pol minute pred zasledovalno šesterico, ki je kmalu postala le še dvojica. V lov sta se namreč podala Ben Swift in Ben O’Connor. Slednji je premogel več moči in se sam prebil na čelo dirke, Tratniku se je pridružil na vrhu vzpona in dvojica je nato skupaj nadaljevala proti cilju.

Kolesarja sta čakala na zadnje kilometre, kjer sta nameravala obračunati med seboj. Tratnik se je dva kilometra do cilja prilepil v zavetrje O’Connorja in tam ostal vse do zadnjih 600 metrov. Na zadnjem kratkem, a strmem vzponu je Avstralec poskusil z napadom, a Tratnik ga je odlično pokril ter nato izvedel protinapad. O’Connor mu ni uspel slediti in Slovenec se je sam odpravil proti ciljni črti.

Za Tratnika je to prva etapna zmaga na katerikoli tritedenski dirki. Že pred odhodom v Italijo je napovedoval, da bo skušal osvojiti vsaj eno etapo in svoje besede je danes tudi udejanjil. Po 539 dneh se zopet veseli zmage.

Glavnina je danes preživela miren dan. Joao Almeida je z ekipo nadziral potek dirke in mirno prispel v cilj. Favoriti so danes privarčevali nekaj moči, ki jih bodo nujno potrebovali jutri. Čakajo jih namreč kar trije vzponi prve kategorije, etapa pa se bo končala na vrhu vzpona do Madonne di Campiglio.

Prejšnji članekŠpanski krog se že prvi dan začenja »na polno«
Naslednji članekRoglič začel, kjer je lani končal