Jan Tratnik: “Precej sem razočaran”

(vir: zajem zaslona/RTV Slo)

Jan Tratnik je bil na pragu uspeha kariere, a je bila cestna dirka svetovnega prvenstva 50 metrov predolga. Ostal je brez odličja in v cilju ni skrival razočaranja nad zamujeno priložnostjo.

Ni prvič, da je Jan Tratnik tik pred ciljem ostal brez uspeha. Vsaka zamujena priložnost boli, a izguba odličja na svetovnem prvenstvu boli še toliko bolj. Zaveda se namreč, da ni kolesar, ki bi se mu takšne priložnosti ponujale vsak dan, zato mora redke priložnosti izkoristiti.

Tratnik je ves dan vozil zelo dobro, v zaključnih kilometrih pa ujel zasledovalno skupino, ki se je borila za drugo mesto. Takoj jo je obšel in stiskal pesti do ciljne črte. Žal pa se je ravno tedaj mimo pripeljala precej bolj spočita glavnina z nekaterimi izjemnimi šprinterji, ki so odnesli preostali odličji in Tratnika pahnili na 12. mesto.

“Po pravici povedano, nisem vedel, da je glavnina za menoj. Mislim sem, da je za mano le ubežna skupina. Verjel sem že, da bom drugi, a kar naenkrat so mimo začeli šprintati. Na koncu je bila dirka 40 metrov predolga,” je s kislim nasmehom na obrazu povedal 32-letnik.

“Moram reči, da sem sedaj precej razočaran. Večkrat sem že bil zelo blizu uspeha, danes sem bil spet nekoliko prekratek,” razočaranja ni skrival najbolje uvrščeni Slovenec, ki je znova dokazal, da je eden najbolj podcenjenih kolesarjev v karavani. Morda se bo to spremenilo po prestopu k Jumbo-Vismi.

Tratnik je večji del dirke sicer preživel v glavnini, a se nato priključil večji skupini, ki se je odcepila 60 kilometrov pred ciljem. V njej je bil tudi kasnejši zmagovalec Remco Evenepoel, ki je bil v očeh Tratnika z naskokom najmočnejši, posledično pa se Slovenec nanj ni oziral.

Videl sem, da je bil Remco najmočnejši v ubežni skupini, zato se nisem osredotočil nanj, saj bi sam lahko zašel v težave. Imel je prestavo več. Izbral sem svojo hitrost in pred seboj videl ubežno skupino. Verjel sem, da jih lahko ujamem, še posebej pred ciljem, ko se bodo nekoliko spogledali. Nato pa me je presenetil peloton in žal se ni izšlo.”

Največji uspeh v karieri Jana Tratnika tako ostaja zmaga na etapi Dirke po Italiji. Verjamemo, da se mu bo nekoč v prihodnosti sreča le nasmehnila in bo dirka ravno prav dolga za njegov uspeh.

Prejšnji članekJan Tratnik nekaj metrov prekratek za odličje, naslov svetovnega prvaka Remcu Evenepoelu
Naslednji članekSodišče izreklo kazen Mathieuju van der Poelu