Jan Tratnik nekaj metrov prekratek za odličje, naslov svetovnega prvaka Remcu Evenepoelu

Belgijec Remco Evenepoel je z izjemno 25-kilometrsko samostojno akcijo prišel do naslova svetovnega prvaka. Slovenci smo upali na uspeh Tadeja Pogačarja, a ta do svoje priložnosti ni prišel. Najboljši Slovenec je tako postal Jan Tratnik, ki je z izvrstno predstavo prišel do 12. mesta.

Svetovno prvenstvo je znova postreglo z izjemno zanimivo dirko, ki se je začela zapletati že v prvih kilometrih. Kmalu je po neprespani noči zaradi aretacije namreč odstopil Mathieu van der Poel (Nizozemska) in karte so se nekoliko premešale.

Uvodne drame pa s tem še ni bilo konec. Prva trganja glavnine smo namreč videli že pred vstopom v mestni krog, kjer so se na cesti ustvarile številne skupine. Raztrgala se je tudi skupina favoritov in v ozadju so ostali mnogi kolesarji, ki so danes upali na dober rezultat.

Dirka se je nato umirila in na cesti sta ostali le dve skupini. Med ubežniki je bil tudi Jaka Primožič (Slovenija), ki je vozil zelo dobro, a beg resnih možnosti za uspeh ni imel.

Okoli 60 kilometrov do cilja pa smo videli eno ključnih potez dirke. Iz glavnine se je odcepila skupina 30 kolesarjev, med katerimi so bili najbolje zastopani Belgijci. V kombinaciji je bil tudi Remco Evenepoel (Belgija), slovenske barve pa je branil Jan Tratnik (Slovenija).

Skupina si je hitro privozila dve minuti prednosti pred glavnino s Tadejem Pogačarjem (Slovenija) in Woutom van Aertom (Belgija). V ozadju ni bilo kandidatov za lov in vse bolj je postajalo jasno, da je treba zmagovalca iskati v ubežni skupini.

Tudi v ospredju pa kolesarji niso čakali na zaključne metre. Prvi je z napadom od daleč poskusil Alexey Lutsenko (Kazahstan), a bil ujet. Nato pa je dva kroga pred koncem udaril Remco Evenepoel, ki mu je sprva lahko sledil le Lutsenko, a tudi on je moral na vzponu priznati premoč mlajšemu tekmecu.

Evenepoel je nato do cilja prikazal kronometrsko vožnjo in ohranjal zelo visoko prednost pred zasledovalci. Bolj ali manj je bilo jasno, da Belgijca od naslova lahko loči le še nesreča, ki pa je ni utrpel in po 267 kilometrih trpljenja se je lahko veselil naslova svetovnega prvaka.

V ozadju so v zaključku potekali boji za preostale medalje. Prva zasledovalna skupinica je imela vse karte v svojih rokah, a se je začela spogledovati in tekmeci so se vrnili v igro. Kot prvi se jim je pridružil Jan Tratnik, ki je izkoristil pasivnost skupine in poskusil z napadom od daleč. Kazalo mu je zelo dobro, a nekaj metrov pred ciljem so mu pošle moči in skupina ga je ujela. Na koncu se je moral zadovoljiti z 12. mestom.

Šprint za drugo mesto je tako dobil Christophe Laporte (Francija), tretji pa je bil Michael Matthews (Avstralija).

Tadej Pogačar, ki je bil glavni adut Slovenije, danes slove priložnosti ni dočakal. Ves čas je bil ujet v glavnini, hkrati pa tudi ni imel najboljšega dne. Na vzponu je ob napadu Wouta van Aerta nekoliko zaostal in jasno je bilo, da danes naslov prvaka ni dosegljiv. Na koncu je zasedel 19. mesto.

Prejšnji članekMathieu van der Poel aretiran noč pred cestno dirko svetovnega prvenstva
Naslednji članekJan Tratnik: “Precej sem razočaran”

1 komentar

  1. Remco je izvedel 34,2km dolgo samostojno akcijo, do 25km ga je spremljal Lutsenko, ki pa ni niti enkrat menjal… neverjetni solo Remcota! Lutsenko ga je samo gledal v hrbet in se čudil, kdaj mu bo rekel da menja, pa mu ni 🙂