Jan Polanc še naprej ob boku Tadeja Pogačarja

Po dolgem čakanju je naposled le prišlo do podaljšanja pogodbe. Jan Polanc bo še vsaj leto dni član UAE Emirates. Osemindvajsetletnik bo tako še naprej eden glavnih pomočnikov Tadeja Pogačarja.

 Polanc ima za seboj zelo dobro sezono. Nastopil je na enajstih dirkah in zbral kar 43 tekmovalnih dni. Večinoma je nastopal tam, kjer je vozil tudi Tadej Pogačar. Sezono je začel na Dirki po Valencii, tam zasedel končno 14. mesto, a močno pripomogel k skupni zmagi Pogačarja.

Pred glavno dirko sezone – Tour de Francom – je nastopil še na Dirki po Algarveju, na obeh dirkah državnega prvenstva ter na enodnevnih italijanskih klasikah Strade Bianche in Gran Trittico Lombardo. Na slednji je prišel do šestega mesta. Nato je sledila generalka za Tour – Kriterij Dauphine. Na petih etapah je Pogačarju pomagal do končnega četrtega mesta, takoj za tem pa so se misli obrnile proti francoski pentlji.

Na največjo dirko je prišel v službi Tadeja Pogačarja in jo vseh 21 dni opravljal izjemno. Na večini etap je bil z mlajšim kolegom vse do zadnjih kilometrov, ko je moral dobro delo ekipe zaključevati Pogačar sam. Skladno s svojo zadolžitvijo vidnejših rezultatov ni dosegel, a Slovenci smo ga lahko redno videvali na čelu glavnine, kjer je garal za višji cilj moštva.

Polanc velja za zelo zvestega pomočnika, ki bi ga mnogi imeli radi ob sebi. Pogačar ga je večkrat javno izpostavil kot enega glavnih posameznikov, ki so mu omogočili naskok na skupno zmago. Sančo pansa bo svojemu Don Kihotu služil tudi v letu 2021. Najverjetneje se bosta zopet skupaj odpravila na Dirko po Franciji in tam skušala obraniti letošnjo zmago.

Polanc je sicer član UAE Emiratesov oziroma Lampre-Merida, kot se je moštvo imenovalo pred arabskim prevzemom, že vse od leta 2013. Tedaj se je v World Tour svet preselil iz domače Radenske, kjer je prvič prestopil prag profesionalizma.

Prejšnji članekSlovenski športnik leta je ponovno Primož Roglič
Naslednji članekRoglič sezono začenja na dirki Pariz-Nica