Jan Polanc odličen četrti, Roglič v skupini favoritov

Jan Polanc je odlično opravil z zahtevno 12. etapo in prišel do visokega četrtega mesta. Žal ni mogel streti danes izjemno močnega Richarda Carapaza, ki je prišel do zaslužene zmage. Skupina favoritov okoli rdeče majice je končala skupaj, v njej je bil tudi Primož Roglič.

Še preden se začne zares peklenski vikend v gorah, so kolesarji pretegnili noge na 19-kilometrskem orjaku. Zaključni vzpon je postregel z dvema ločenima bojema, enim za etapno zmago ter drugim za skupni seštevek.

Zaključni vzpon je najhitreje premagal Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), ki je po slabem uvodu v dirko opustil misli na skupni seštevek in se posvetil lovu na etape. Številčen beg se je na klancu povsem razbil in najboljši hribolazci so ostali sami v ospredju.

Skupinica je večji del vzpona prevozila skupaj, nato pa so se v zadnjih kilometrih začeli napadi. Najprej je poskusil Elie Gesbert (Arkea-Samsic), a bil kmalu ujet. Nato pa je svoje motorje zagnal Carapaz, si privozil nekaj metrov prednosti in osamljen nadaljeval pot vse do cilja.

V begu je danes sodeloval tudi Jan Polanc (UAE Emirates). Slovenec je že dokazal, da je na dirko prišel zelo dobro pripravljen, kar je danes le še potrdil. Na zaključnem vzponu je sicer ves čas deloval, da je na robu svojih moči in bo vsak trenutek odpadel, a se je skupine držal kot klop in z njo ostal vse do cilja.

V zadnjih kilometrih je celo poskusil z napadom, a bil neuspešen. Naposled se je moral zadovoljiti s četrtim mestom, ki je še vedno izjemen dosežek. Po zaslugi velike prednosti ubežnikov je tudi močno napredoval v skupnem seštevku in sedaj zaseda visoko 9. mesto.

Evenepoel kljub padcu nadziral dirko na vzponu

Slabih osem minut za zmagovalcem je v cilj zapeljala tudi skupinica favoritov. Poveljeval ji je Remco Evenepoel (QuickStep-Alpha Vinyl), v njej pa je bil tudi Primož Roglič (Jumbo-Visma).

Evenepoel je sicer 65 kilometrov do cilja po lastni napaki padel in utrpel nekaj odrgnin na boku. Tekmeci in gledalci smo se začeli spraševati, ali bo Belgijec čutil posledice in na vzponu ne bo 100-odstoten. A mladenič je kmalu pokopal vse upe tekmecev. Na klancu je bil suveren kot vedno in z visokim tempom pristrigel krila vsem, ki so pomislili na napad.

Skupinica favoritov je pod taktirko 22-letnika etapo zaključila skupaj in tako v skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Evenepoel še naprej ohranja prednost 2:41 pred Rogličem.

Prejšnji članekTao Geoghegan Hart ostro nad sistem izpadanja v nepredvidljivih časih
Naslednji članekPrimož Roglič po vzponu Peñas Blancas: “Veselim se prihodnjih dni”