Jakob Fuglsang se želi upokojiti šele po olimpijskih igrah 2024

Jakob Fuglsang bo letos dopolnil 36. let, a se za zdaj še ne namerava posloviti od sveta kolesarstva. Danec želi kariero nadaljevati vsaj do leta 2024, ko bodo v Parizu izpeljane poletne olimpijske igre.

Olimpijske igre ima Jakob Fuglsang v dobrem spominu. Leta 2016 je v Riu prišel do srebrne medalje na cestni dirki, uspeh pa želi ponoviti tudi letos v Tokiu. Kljub visoki starosti pa Danec že pogleduje proti naslednji olimpijadi, ki bo leta 2024 v Parizu. Ta bo njegova zadnja, vprašanje pa je, ali bo leta 2024 sploh dobil mesto v reprezentanci.

»Imam oddaljen cilj, da bi nastopil na olimpijskih igrah v Parizu. Takrat me verjetno ne bo nihče več potreboval, saj so za menoj mnogi izvrstni mladi kolesarji, ki jim bo trasa bolj odgovarjala,« je bil odkrit Fuglsang.

»Gre za to, da imam cilj, za katerim se ženem. To mi podari še štiri leta in takrat bom star že 39 let. Dvomim, da bom nadaljeval kariero po 40. letu, a nikoli ne reci nikoli,« je še dodal 35-letnik.

Fuglsang je na OI v Riu osvojil srebrno medaljo. (vir: twitter)

Fuglsang vstopa v 13. sezono med kolesarsko elito. V preteklem desetletju si je privozil status enega boljših kolesarjev v karavani, dokončno pa svoj talent potrdil z zmagami na Kriteriju Dauphine, Dirki po Lombardiji in Liege-Bastogne-Liege.

Kljub dolgi karieri ima Fuglsang v sebi še dovolj moči za doseganje vrhunskih rezultatov. Pred časom je že naznanil, da se bo v prihodnje raje posvetil lovu na enodnevne klasike in bo etapne dirke potisnil na stranski tir.

»Ne počutim se utrujeno, izčrpano ali da bi mi zmanjkovalo motivacije. Tudi družina si želi, da bi nadaljeval, kolikor dolgo lahko,« je povedal Danec.

Fuglsang je k Astani prestopil pred osmimi leti in si skozi čas priboril mesto glavnega zvezdnika moštva. Pogodba s kazahstanskim moštvom mu poteče po koncu letošnje sezone, a Danec za zdaj ne vidi razloga za odhod drugam. Prihod novega imenskega sponzorja ekipi zagotavlja varno prihodnost, tudi v primeru, da država umakne finančno podporo.

»Jean, ki vodi Premier Tech, je super fant in ima cilj, da ekipa nadaljuje z delovanjem še mnogo let, tudi brez Kazahstana. Zaradi tega se mi zdi, da bi bilo zabavno biti del moštva tudi v prihodnje,« je o dobrem odnosu s sponzorjem povedal Fuglsang.

Letos bo Danec glavno orožje moštva, saj je ekipo zapustil Miguel Angel Lopez, s katerim si je do sedaj delil vlogo kapetana. Jakob Fuglsang spomladi načrtuje naskok na zmago na ardenskih klasikah, preizkusil pa se bo tudi na Dirki po Flandriji. Poletni del sezone pa bo oblikoval okoli nastopa na Dirki po Franciji.

Prejšnji članekThibaut Pinot ima dovolj pritiska – letos izpušča Dirko po Franciji
Naslednji članekMichael Woods verjame, da starejši kolesarji še lahko parirajo mlajšim