Izjemni vlak Deceuninck-Quick Stepa Cavendishu priboril 33. zmago

Mark Cavendish je zmagal še tretjič na letošnji Dirki po Franciji in že diha za ovratnik legendarnemu Eddyju Merckxu. Svojo kvoto zmag je dvignil na 33, do Kanibala mu manjka še ena.

Sicer mirna etapa, ki je večini kolesarjev po prostem dnevu odgovarjala, saj so lahko spet našli tekmovalni ritem, se je v zaključnih kilometrih povsem razživela. Karavana je zapeljala na odprte predele in ob stranskem vetru, ki je pihal tudi do 25 km/h, se je glavnina začela trgati.

Ubežnika, ki sta danes upala na nemogoče, sta bila ujeta 30 kilometrov do cilja in v skupini je začasno zavladal pat položaj, preden se je vse skupaj začelo zares. Že pred prihodom v zadnjih 20 kilometrov se je napovedovalo, da v zaključku lahko pričakujemo tudi nekaj vetra in napovedi so se izkazale za resnične.

Ne enem izmed ovinkov se je glavnina raztegnila, ob izhodu je pritisnila zasedba Deceuninck-Quick Stepa in začele so nastajati luknje. Vsi favoriti za etapno zmago kot tudi kolesarji za skupni seštevek, med njimi tudi Tadej Pogačar (UAE Emirates), so bili pozorni in uspeli ostati v sprednji skupini.

Ko je glavnina obrnila proti severu in jih je pričakal veter s čela, sta se prvi dve skupini na cesti združili in okoli 80 kolesarjev je v zaključek vstopilo skupaj. Na široki cesti so v ospredje prihajale različne ekipe, enkrat so bile na čelu ekipe šprinterjev, drugič ekipe kolesarjev za skupni seštevek.

V mestece, kjer se je etapa končala, je skupino popeljala zasedba Deceuninck-Quick Stepa, ki je danes delovala zelo dobro. V zadnji kilometer sta Marka Cavendisha (Deceuninck-Quick Step) pripeljala dva pomočnika in Britancu se je ponujala izjemna priložnost za novo etapno zmago.

To so spoznali tudi drugi šprinterji, ki so se kmalu postavili v zavetrje Cavendisha in tako izkoriščali delo belgijske ekip. Sto metrov do cilja je Michael Morkov (Deceuninck-Quick Step) izpustil Cavendisha, Britanec je moral nadaljevati sam in delo opravil z odliko. Premogel je več moči kot njegovi tekmeci in prišel še do tretje etapne zmage na letošnji dirki. Drugo mesto je zasedel Wout van Aert (Jumbo-Visma), tretji pa je bil Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix).

Tadej Pogačar je z ekipo danes opravil dobro delo in preživel prvo vetrovno loterijo. Ob enem izmed pospeševanj tekmecev je sicer izgubil stik s prvo skupino, a nato uspel priključiti in v cilj priti z najboljšimi. V skupnem seštevku do sprememb ni prišlo.

Prejšnji članekMerijn Zeeman: Pričakujem, da bo Roglič nastopil na Vuelti
Naslednji članekLorena Wiebes najmočnejša v zaključku pete etape